0

 

След дербито с ЦСКА скаутите, които следят изявите на родните играчи, отново насочиха вниманието към един от младите играчи в Левски – Пламен Андреев. Стражът не бе идеален в този мач, но пък излезе от него с втора поредна суха мрежа в двубой с „червените“ (б.р. 1:0 на финала за Купата  на България). Така вече е в ТОП 3 на играчите, за които се твърди, че са препоръчителни за трансфер от специалистите. Не може обаче да не отбележим, че основната заслуга затова е на Станимир Стоилов. Той отдавна заяви, че докато е треньор на Левски, клубът няма да привлича вратари отвън и трябва сам да ги произвежда. Наистина смел, но и доста рискован ход.  Лицето на тази политика на Мъри е Пламен Андреев. Стоилов го пусна във всички мачове за Купата на България през миналия сезон, включително и в полуфиналите с Лудогорец, както и на финала с ЦСКА. А след издънката на Ники Михайлов с Хамрун, Андреев натрупа вече 11 шампионатни мача от общо 18 официални. 

В доста от тях запази суха мрежа, което се дължеше, разбира се, не само на него, но и добрата игра в защитата на „сините“ като цяло. Имаше и колебания. Като, например, първият гол на Лудогорец за Купата на България в Разград, отбелязан от Десподов, който по-опитен вратар би хванал, тъй като топката не беше толкова далеч от обсега му. Пак в центъра на вратата беше и едно от попадения на Десподов в мача за Суперкупата. Два от трите гола на Локомотив Сф в „Надежда“ при загубата на Левски с 2:3 също биха попаднали в графата – вратарски. Пламен Андреев изби лошо топката при първия, а за капак спомогна и за контузията на  Сундберг. При второто попадение на Милошев се получи рикошет, но топката отново бе близо до него. Много грешки за малко време, които едва ли някой би простил. Големият късмет на Андреев обаче е, че треньор на Левски е точно Станимир Стоилов. Вече казахме какво е виждането на Мъри за вратарите. При всеки друг на пейката - вече щеше да бъде зачеркнат. Това показват фактите, като се погледне какво се е случило с младите вратари от школата на Левски от предишното идване на Мъри на „Герена“ досега. Почти всеки биваше отписан след първата издънка.

Само двама вратари, които са дошли от школата, изиграха сериозен брой мачове. Това са Николай Михайлов със 76 и Божидар Митрев с 68. Общото между тях и Андреев е, че те също дебютираха за Левски при Станимир Стоилов. И към тях той показа същото доверие, каквото в момента демонстрира към Пламен. Що се отнася до останалите, най-фрапиращ беше примерът с Ивайло Василев от сезон 2012/13. Тогава той изигра само един мач – срещу Лудогорец в Разград. Левски загуби с 1:2, като направи грешка при втория гол на „орлите“, който реши дербито и бе отбелязан от Станислав Генчев. След този мач Василев никога повече не застана под рамката на „сините“.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"