0

 

ЦСКА продължава да се движи отлично в първенството под ръководството на Саша Илич и се намира в серия от 5 поредни победи. Четирите последователни успеха на чужд терен в предишните 4 кръга пък бяха нещо невиждано в историята на клуба. Отборът допусна три лоши резултата – загубите от Левски и Лудогорец и едно равенство срещу Локомотив Сф. Малко повече от три пък бяха мачовете, в които играта меко казано не блестеше, а реално казано бе доста неубедителна. Като теглим чертата обаче ЦСКА е на първо място и реално не е изпуснал нито една задължителна победа. От Левски, Лудогорец, както и при визита в „Надежда“, конкретно през този сезон, всеки може да загуби точки.

Така поне за момента не са много нещата, за които Саша Илич може да бъде укорен. Специално пред феновете на ЦСКА той трупа все повече доверие и симпатии. Големият въпрос обаче е колко дълъг кредит на доверие ще получи Саша Илич. За момента, откакто тимът се завърна в елита след изгнанието във „В“ група, няма треньор, който да е оставен цял сезон. По принцип някои наставници твърдят, че повече от година им е необходима, за да наложат идеите си и да разградят отбор. Ако приемем обаче, че точно един сезон е необходимото време става ясно, че няма треньор в Борисовата градина, на когото да му е дадено и толкова.

Ако се върнем в годините назад до началото на 21-и век, ще видим, че при всички ръководства на „червените“ тенденция да няма голямо или по-скоро дълготрайно доверие към треньора е налице. Интересното е, че за този период единственият, който е изкарвал пълен мандат, или иначе казано - цял сезон без да е сменян, е Стойчо Младенов. Екзекутора постигна това на три пъти. Два от тези три сезона обаче бяха шампионски и наистина евентуално негово освобождаване нямаше да почива на никаква логика. Става дума за първенствата през 2002/03 и 2007/08. Третият му пълен сезон беше 2013/14. Тогава обаче той дойде на пожар през лятото на 2013-а при началото на втория период като шеф на Александър Томов. Клубът бе буквално на ръба на оцеляването и нямаше много желаещи освен Стойчо Младенов, които да се нагърбят да станат треньори.

Още разработки четете в днешния брой на "Мач Телеграф"