0

С танислав Генчев влезе в историята на Левски, а и тази на дербито след успеха си над ЦСКА с 1:0 в събота. Той записа първата си победа като треньор в големия сблъсък, а като футболист има още две. Те са с 2:0 на 30 септември 2001-а на „Герена“ и с 1:0 на 16 април 2003-а на „Българска армия“ в полуфинал за Купата.

Втората спомената победа бе паметна, като дойде с гол на еквадореца Мануел Мендоса, а асистенцията бе именно на Станислав Генчев. 

Той не загуби нито едно дерби с ЦСКА като играч, като освен споменатите два успеха участва и в още три равенства.

Интересното е, че първата му победа като треньор над ЦСКА имаше някои интересни прилики с втората и последна за него като играч. Една от тях е, че дойде с южноамерикански главни действащи лица. Авторът на единствения гол в събота бе венецуелец, а на него пък му подаде бразилецът Фабио Лима. 

С победата Станислав Генчев стана 13-ата фигура в историята на Левски, която има победа над ЦСКА и като играч, и треньор. С това се нареди до много големи личности, като Станимир Стоилов, Емил Велев, Иван Вуцов, Кирил Ивков, Мишо Вълчев и още половин дузина велики имена, дали много на клуба. Станимир Стоилов е абсолютният рекордьор по победи в тези две качества - 18. 12 от тях постигна като играч, а останалите 6 като треньор. 

Целия материал четете в днешния брой на в. „Мач Телеграф“