0

Ч ерно море и ЦСКА 1948 откриват днес първенството в Първа лига. Двубоят на стадион „Тича“ е много деликатен и за двата тима, защото е седмица преди първите им мачове в европейските турнири. Това ще накара и двамата треньори – Илиан Илиев и Валентин Илиев, да подходят много предпазливо, без излишни рискове и резки движения. Освен предстоящите мачове в Европа, върху този двубой ще тегне и мъчителната жега, заради която от Варна поискаха мачът да се играе по-късно. От ЦСКА 1948 се възпротивиха и в крайна сметка БФC реши срещата да започне с...15 минути по-късно. 

Другият любопитен момент е, че Черно море е в серия от 8 поредни мача без загуба срещу „червените“ от Бистрица. Това прави тима на ЦСКА 1948 един от най-удобните съперници на „моряците“, особено в домакинските мачове. Тези осем мача завършиха с три победи за Черно море и пет равенства. В последната среща Черно море спечели с 2:1 пред своята публика на 15 март, като двата гола вкара Исмаил Иса, който обаче е наказан и няма да играе в днешния двубой. Единствената загуба на Черно море от ЦСКА 1948 е с 1:2 и е в първия мач между двата тима на 30 октомври 2020 година във Варна.

Отсъствието на Исмаил Иса поставя под сериозно напрежение Илиан Илиев, тъй като той напрактика не разполага с друг централен нападател. Атанас Илиев отказа да поднови договора си, а до момента клубът не успя да намери негов заместник. За такъв се предвиждаше мароканецът от Левски Билал Бари, но но таранът започна тренировки и се оказа, че все още не е напълно излекуван от тежката травма, която сложи край на кариерата му при „сините“. Бари призна това пред ръководството и отказа да подпише договор с Черно море. 

Сега колебанията на Илиан Илиев са между юношата Николай Златев и бразилеца Брено Тейшейра. Златев номинално е нападател, но все още няма достатъчно опит. По-вероятно е Илиев да заложи днес на Тейшейра.