0

Л евски за 14-и път в историята си ще стартира в първенството със столично дерби. На този етап „сините“ са с положителен баланс от тези мачове, нищо че в последно време излизат от тях с наведени глави. Победите са 8, загубите 5, а само веднъж се е получавало реми. След такъв старт във витрината на тима са озовавали пет трофея. Тимът печели дубъл през сезон 1948/49 , когато тръгва с 1:0 именно над Локомотив Сф. Герой за „сините“ тогава е Борислав Цветков – Жук.

След това Левски успява да стигне до още 3 купи – 1959, 2005 и 2022 година. Пет пъти завършват на второ място, 4 пъти на четвърто, 2 на трето, а веднъж дори са седми. Трябва да се отчете, че още по царско време, когато имаме Национална дивизия, Левски тръгва 2 пъти поред с дерби срещу Шипка. За пръв път това се случва през сезон 1937/38, когато „сините“ губят с 0:2.

През следващото първенство обаче вземат реванш – 3:0. През 1954 година те за втори път се изправят срещу Локомотив Сф. Този път обаче „железничарите“ стигат до точка. Стефан Абаджиев дава преднина на Левски, но тя е заличена от бившия играч на тима Петър Аргиров, който бележи от дузпа за 1:1. Това е и последният мач между двата тима в първи кръг до този, който идва в събота.

Целия материал четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"