0

П ървите жертви при демонтажа на „Българска армия“ ще бъдат трите тренировъчни игрища, разположени около централната алея пред стадиона, разкриха за „Мач Телеграф“ от фирмата-изпълнител „Ростер“ ООД. 

Както е известно, на 1 април трябва да започне фактическата процедура по разрушаването на съоръжението, като първата фаза е поверена на регистрираното в Смолян дружество със собственик Росен Терзиев. От ЦСКА обявиха, че началният етап ще трае 4 месеца, но координаторът по безопасност на проекта Николай Николов разкри, че по договор срокът за изпълнение е 90 дни. Самият Николов, заедно с колегата му инж. Юксел Караахмед, са двамата технически ръководители на заданието.

„Имаме изготвен линеен предварителен график, който ще бъде съгласуван прецизно и може да се разместят някои етапи в него. В началото ще се започне с разчистването на тренировъчните игрища, които също са част от изпълнението на поръчката. Впоследствие ни е зададено да преминем към разчистването на Сектор А, но следващата седмица ще се прецени на място окончателният график на изпълнение“, поясни Николай Николов и подчерта, че ще се действа изключително внимателно с дърветата пред „Армията“ и в ареала около чашката на стадиона. 

Освен срутването на административната сграда и Сектор А плюс сриването на останалите три трибуни и разчистването на целия комплекс, поръчката към „Ростер“ включва и демонтаж на четирите осветителни метални пилона, които се извисяват върху стомано-бетонни постаменти. За свалянето им ще бъде използвана специална платформа, споделиха от фирмата-изпълнител.

„Имаме опит с метални конструкции с голяма височина. Демонтирали сме 15 заводски комина за последните 4 години. Разполагаме с подемна платформа, която може да се конфигурира за височинна работа до 120 метра“, каза Николай Николов. Като координатор по безопасността на проекта той подчерта, че работниците ще действат на достатъчно голямо разстояние от сградата, така че да не се подлагат на риск, особено при сриването на Сектор А.

АВТОР ВЛАДИМИР ИВАНОВ