0

Т реньор №1 на България за 2023 г. Илиан Илиев коментира различни теми, свързани с Черно море, националния отбор и БФC, след като получи наградата си по време на церемонията за Футболист №1 на България за 2023 г.

„Отново бях сред номинираните, като и тази година спечелих, което е огромно признание. В Черно море ми дадоха възможност да работя спокойно и със сигурност още не смея да мисля за момента, в който евентуално ще трябва да се разделим и ще ми бъде последният мач, тъй като във футбола всичко се случва. Много съм благодарен на ръководството и на хората, с които работя, от първия до последния човек в клуба, тъй като не са много местата в България, в които може да получиш такава възможност“, започна Илиев по повод шанса, който е получил да работи спокойно в Черно море.

„Да не гадаем, просто го казвам, има го в договора, но има 3 месеца дотогава, да не прескачаме етапите“, каза той за бъдещето си при „моряците“.

Той коментира и избора на Георги Иванов-Гонзо за нов президент на БФC: „Ние вече бяхме заедно, той като технически директор на националните отбори, в два мача бяхме заедно. Доста неща си изговорихме, покрай жребия, докато пътувахме, също си казахме доста неща, надяваме се да получим подкрепата и обратното – да започнат някои промени във футбола ни, които да помогнат на българския футбол да се развива и евентуално да имаме повече избор за български футболисти. Колкото и да ни е неприятно, видяхте, че в повечето ни номинации, 80 или 90% спечелиха чужденци. Това нещо, с усилията на всички в България, трябва да го променяме постепенно. Не че не искаме чужденци, особено когато са добри“.

„Най-важна е инфраструктурата, а като говорим за подрастващи, много е важно треньорите да са добре обучени, за да дават знания на децата, а не да има само частни школи, което е добре, но тези хора трябва да са обучени, за да излизат футболисти“, каза той за работата с подрастващите.

Относно заявените цели от Георги Иванов-Гонзо, една от които е класиране на Световното през 2026 г., Илиев бе категоричен: „Естествено, естествено, че е върху нас пада това, върху мен. Имаме контроли, след това имаме Лига на нациите, в която трябва да спечелим групата и да качим една лига нагоре. Целта е реалистична, защото аз като дойдох, казах, че много сме свалили нивото и нямаме топ футболисти на световно ниво, но имаме добри футболисти и, ако им дадем самочувствие, те могат да постигнат големи резултати“.

„На нас ще ни е трудно да станем шампион като знаете организацията в българския футбол, а и другите имат по-голяма широчина. В националния отбор се надявам в следващата година-година и половина да направим боеспособен отбор, да вадим повече момчета в чужбина. И двете цели са трудно достижими, но са реални“, каза той относно това, кое е по-възможно – Черно море да стане шампион или България да се класира на голямо първенство.

„Точна това е ролята на журналистите, да не омаловажаваме труда на който и да е отбор. Танзания игра за Купата на Африка, аз съм работил в Африка и знам на какво са способни отборите там. Ние не можем да подценим който и да е отбор и това го казват нашите резултати“, завърши Илиев относно предстоящия мач срещу Танзания.