0

П рез последните години ЦСКА блести със страхотни централни нападатели. През "Армията" минаха Фернандо Каранга, Мауридес, Али Соу, Жорди Кайседо, все футболисти от висок калибър, който вкараха доста голове за "червените" и се превърнаха в емблеми за клуба. Отделно споменатото каре, изкара много милиони за ЦСКА. Веднъж с попаденията си, а отделно с продажбата си.

Каранга, Мауридес, Соу и Кайседо играха по различно време на "Армията" и реално бяха единствената алтернатива за позицията на централния нападател...
Сега в ЦСКА ситуацията е дасто по-различна. В тима има цели трима футболисти, които номинално са тарани, но нито един от тях не става за титулярни място. С други думи - три неща за едно нищо.

Почваме с Бисмарк Чарлс, който някой наричат Канцлера, но далеч по-правилният прякор за него е Стъкления. Ганаецът определено има качества. Той все пак е човекът, който донесе единствения трофей на ЦСКА през последните 6 години, вкарвайки на финала за Купата на България през 2021 година за победата с 1:0 над Арда. В същото време обаче Бисмарк е постоянно контузен. От началото на сезона в Първа лига той е играл само 10 минути в един мач. Не се знае кога ще е вторият му. При всички положения на него не може да се разчита заради склонността му към тежки травми.

Дауда Бамба е вторият избор за централен нападател пред Саша Илич. И той има някакви качества, които треньорът на тима е успял да забележи по време на пробен период. Всъщност и Бисмарк подписа с "червените" след тестове. Та този Бамба е бил на терена в Първа лига в 5 мача и общо 235 минути. Вкарал е един гол, който донесе победата на ЦСКА във Варна над местния Спартак. Като цяло Дауда в никакъв случай не е нещо специално. В родния елит има цял куп по-добри нападатели от него и то в отборите, които не се борят за трофей.

Стигаме до Дюкенс Назон, който най-често е използван от Саша Илич от началото на сезона. Хаитянинът има 346 минути в 8 мача. Отбелязал е два гола, а единият от тях е от дузпа. От тримата изброени Назон сякаш е най-достоен за титулярното място при "червените", но като абсолютна стойност нивото му е за резерва. Дюкенс е много далеч от класата на споменатите по-горе Каранга, Соу, Мауридес и Кайседо.

Най-доброто решение за ЦСКА ще бъде да разкара и Назон, и Бамба, и Бисмарк, за да доведе на "Армията" качествен нападател, който да отговаря на амбициите на "червените".