0

Ж ребият за новото издание на Лигата на нациите на УЕФА ще се проведе на 8 февруари. България е в дивизия "С". Според класирането от последното издание на тази надпревара УЕФА вече определи разбивките, от които ще бъдат формирани новите групи. Това означава, че на жребия българският тим със сигурност няма да получи за съперници селекциите на Фарьорски острови, Азербайджан и Косово, които са заедно с нас в трета урна.

Дивизия С

Разпределение на урните за Лига на Нациите в Лига С:

Урна 1: Румъния, Швеция, Армения, Люксембург
Урна 2: Азербайджан, Косово, България, Фарьорски о-ви
Урна 3: Северна Македония, Словакия, Северна Ирландия, Кипър
Урна 4: Беларус, Гибралтар/Литва, Естония, Латвия

Важно е да се отбележи, че УЕФА промени формата на надпреварата за следващия сезон. Сега ще продължат по две селекции, като ще има четвъртфинали, полуфинали и финал. Третият от групата играе плейоф, а последният ще изпадне.

Първите два кръга ще се играят на 5 и 8 септември 2024 г., последвани от още два мача на 10 и 13 октомври, а след това - и финалът на 14 и 17 ноември. Фазата на елиминациите е запазена за 2025 г.

Четиримата победители от Лигата на нациите, които не се класират за Мондиал 2026, ще имат възможност да играят плейоф, за да си осигурят място на световното първенство в САЩ, Канада и Мексико. 

Тегленето на жребия за груповата фаза на Лигата на нациите е в четвъртък (8 февруари) от 18.30 ч.