0

Е дна от легендите на Славия и българския футбол Андрей Желязков може да стане директор на „белия“ клуб, научи „Мач Телеграф“. Рекордьорът по голове в историята на Славия много дълго време беше изолиран от клуба, с който постигна най-големите успехи в кариерата си, заради конфликт с президента Венци Стефанов. В последните седмици обаче двамата са стоплили отношенията и Желязков, почти сензационно, изгледа победата над Черно море с 1:0 в компанията на Стефанов от трибуните на стадион „Александър Шаламанов“.

Смята се, че още след загубата от Левски треньорът Златомир Загорчич е поискал от силния човек в Славия Младен Михалев Венци Стефанов да бъде отстранен и вместо него да дойде Андрей Желязков. Треньорът и президентът са в сериозен конфликт почти от самото назначаване на сърбина. Според наша информация Стефанов е приел идеята Жужо да стане шеф в клуба, като това ще доведе до успокояване на негативните настроения сред феновете, както и ще свали част от напрежението между шефа и наставника.

Андрей Желязков на два пъти бе спортен директор на Левски, като при първия си престой допринесе много за успехите на тима от първата половина на 90-те години. Под негово ръководство и това на президента Томас Лафчис „сините“ станаха три пъти поред шампиони с един от най-силните отбори в историята си. Куриозното е, че Левски сдаде титлата именно на Славия през 1996 година, когато при „белите“ бе Наско Сираков като футболист. През 1997 година Желязков бе за кратко и треньор на Левски. Вторият период на Жужо, начело на „сините“, бе през 2003-2004, когато треньор бе Георги Василев. През март 2004-а обаче се проведе скандалния мач Родопа – Левски, в който тимът от Смолян спечели с 2:1 и на практика подписа оставките на двамата. Твърди се, че след него Андрей Желязков е налетял да бие халфа на „сините“ Даниел Боримиров, като го е обвинил, че е „продал“ мача. Още в следващия кръг, след победата над Беласица, „сините“ се озоваха с нов шеф – Наско Сираков, който заедно с Тодор Батков триумфално премина през терена на „Герена”.

Още интересни новини и любопитни четива - в днешния брой на "Мач Телеграф"