0

М илиардер се търси за покупката на Ливърпул след като сегашният собственик – американската група Fenway Sports Group, изненадващо е сложила „червените“ на сергията.

Основният собственик Джон У. Хенри и председателят Том Вернер решиха, че е дошло времето да продават след 12 години управление. Готвеното напускане на клуба вероятно не е останало скрито от отбора, който от началото на сезона се клатушка необичайно за ерата Клоп.

И мераклиите за 19-кратния шампион на Англия и 6-кратен носител на трофея в Шампионската лига вече направиха крачка напред, като в изявление FSG се казва, че потенциалните купувачи са били проучени в миналото.

В. „Сън“ състави списък с петима души, които биха могли да си позволят клуба, и освен това са проявили интерес към закупуване на отбор от Висшата лига.

СЪР ДЖИМ РАТКЛИФ

Сър Джим Ратклиф е най-богатият човек във Великобритания – състоянието му се оценява на 15 милиарда паунда.

Той вече притежава Ница от Лига 1 на Франция, швейцарския ФК Лозан-Спорт и колоездачния отбор Ineos Grenadiers.

По-рано тази година той направи оферта за закупуването на Челси, но не успя да осигури сделка, тъй като Тод Бойли пое щафетата от Роман Абрамович.

Тогава той заяви, че е искал да купи Манчестър Юнайтед от Глейзър, но разкри, че те не се интересуват от продажбата.

МУХСИН БАЙРАК

Мухсин Байрак е турски милиардер, който създаде своята империя от 8 милиарда паунда начело на собствената си компания AB Group Holding - която инвестира в туризъм, криптовалута и строителство.

Байрак заяви по-рано тази година, че е преговарял с Абрамович за закупуването на Челси - като руснакът дори е летял до Турция, за да се срещне с него.

Той дори обяви самоуверено пред турското издание Yeni Safak: „Ние преговаряме за условията за закупуване на Челси с адвокатите на Роман Абрамович. Скоро ще развеем турското знаме в Лондон.“

БИЛИ БИЙН

Американецът Били Бийн нашумя като бейзболен играч, преди да се насочи към бизнеса, където използва известния си подход "Moneyball" като генерален мениджър на Оукланд Атлетикс от Мейджър Лийг Бейзбол. В неговия образ се превъплъти Брад Пит във филма „Кешбол“.

Той се обедини с американската инвестиционна фирма RedBird Capital Partners, за да се опита да купи Челси по-рано тази година, но не успя.

Бийн обаче има предимство пред останалите потенциални купувачи – той вече притежава 11 процента дял в собствениците на Ливърпул Fenway Sports Group.

А това може да означава, че продажбата на клуба именно на него е най-логичният илесен ход на сегашните собственици. Твърди се, че Бийн притежава около £3 милиарда.

ИЛОН МЪСК

Едно от най-популярните имена в този списък е новият собственик на Twitter Илон Мъск. 51-годишният футболист, за когото се смята, че е най-богатият човек в света с умопомрачително богатство от над 200 милиарда долара, декларира интерес към закупуването на Манчестър Юнайтед по-рано тази година.

Още през август той написа в Туитър многозначително: „Също така, купувам Манчестър Юнайтед.“

Сега той може да добави Ливърпул към скорошното си придобиване на Twitter.

Непредвидим бизнесмен, няма да изненада никого, ако човекът на Tesla и SpaceX се нахвърли в клуба в Мърсисайд.

ЛЕБРОН ДЖЕЙМС

Легендата на НБА ЛеБрон Джеймс купи два процента от Ливърпул от FSG през 2011 г.

Сега те са готови да продадат клуба, остава да видим дали Джеймс ще се опита да увеличи собствеността си или ще се оттегли напълно.

Звездата на Лейкърс обаче струва само около 1 милиард паунда, така че поглъщането на „червените“ еднолично изглежда малко вероятно. Освен в консорциум с други богаташи.