0

Арсенал уверено гледа към първата си титла от 2004 г., след като победи с 3:2 Манчестър Юнайтед в страхотно дерби от 21-вия кръг на Висшата лига. „Артилеристите“ си върнаха преднината от 5 точки пред Манчестър Сити на върха в класирането, като имат и мач по-малко.

Така след изиграването на половината срещи от първенството (19) тимът на Микел Артета събра 50 пункта, което е клубен рекорд. За сравнение в средата на сезон 2003/04 Непобедимите на Арсен Венгер имаха с 5 по-малко. Интересното е, че за пети път в историята на Висшата лига отбор е с 50 или повече точки на половината първенство, като в четири от случаите триумфира и с титлата. Става въпрос за Манчестър Сити през 2017/18 (55 точки), Ливърпул 2019/20 (55), Челси от 2005/06 (52), Ливърпул 2018/19 (51, остава втори) и сега Арсенал.

Испанският мениджър на Арсенал призова играчите си да имат вярата, но да останат здраво стъпили на земята.

„Познавам отлично отбора си и знам къде се намираме. Зная и къде искаме да бъдем и все още сме много далеч оттам. Надявам се, че момчетата няма да вярват, че вече са шампиони, а че са достатъчно добри да се борят с отборите, които вече са стигали до върха. И все пак заслужено сме на тази позиция заради начина, по който играем. Момчетата са прекрасни. Третият ни гол бе специален и отприщи огромна емоция, защото натискахме и натискахме, а голът не идваше. Трудно мога да си представя повече страст и радост. Този мач ще ни донесе вяра и самочувствие“, заяви Артета.