0

Д ойде времето за битката във Висшата лига. Последният 38-ми кръг стартира днес в 18:00 часа българско време, а борбата за титлата ще е между Манчестър Сити и Ливърпул. Простите сметки сочат следното: „Гражданите“ се нуждаят от задължителни три точки при домакинството си на Астън Вила, които са водени от легендата на „червените“ Стивън Джерард, за да грабнат трофея. Ливърпул пък ще стиска палци на Вила, докато приема Уулвърхемптън. Ако по някакво чудо двата тима завършат с равни точки (Ман Сити да загуби, а Ливърпул да завърши наравно), то „гражданите“ трябва да паднат със 7 гола, за да може Клоп да триумфира. Разбира се, този вариант е в сферата на научната фантастика, но е хубаво да го споменем.

ГОЛЯМАТА БИТКА ГЛЕДАЙТЕ ОТ 18:00 ЧАСА В КАНАЛИТЕ НА ДИЕМА СПОРТ

Преди старта на големия финален ден мениджърите на двата тима опитаха да свалят от голямото напрежение. Хосеп Гуардиола се опита да смекчи изказването си от началото на месеца, когато разбуни духовете с мнение, че всички в Англия, включително и медиите, подкрепят Ливърпул. „След четири-пет години моят английски продължава да не е достатъчно добър. Тогава казах, че когато два отбора се борят за титлата, този с по-богата история има повече поддръжници. Така е и в Испания, Германия и Италия. Ние сме аутсайдерите в последното десетилетие. Феновете на Ливърпул искат да спечелят титлата. Не казвам, че цялата страна са фенове на Ливърпул, на като цяло те са отборът с повече титли. Ливърпул, Юнайтед и Арсенал имат богата история, ние сме новаци. Ето защо смятаме този шанс за привилегия и няма да пропиляваме възможността да се насладим на 95-те минути, които ни очакват в неделя“, заяви Гуардиола преди големия сблъсък.

„Трофеят във Висшата лига е най-важен, защото е най-трудно да се спечели. Това са много седмици, проблеми с контузии, добри и лоши моменти, различни ситуации. Не казвам, че Шампионската лига не е важна. Бих се радвал да бъда в Париж следващата седмица. Да спечелиш 38 мача обаче винаги е по-трудно, отколкото да спечелиш 6-7“, добави Пеп.

Подобно нещо каза и мениджърът на Ливърпул. „Сезонът е тежък, но страхотен. Удоволствие е да бъдеш част от такъв сезон. Тази група е изключителна. Всички наоколо са полудели. Тези хора изпитват чиста радост. Толкова е рядко да постигнеш това, а момчетата успяха да го направят. Не можеш да планираш подобно нещо. Да станеш шампион винаги е най-трудно. Не подценявам останалите купи, но да си номер 1 в първенство е най-сложно“, заяви Клоп. „Стиви няма да играе в този мач срещу Манчестър Сити. Той ще подходи на 100%, бе да има нужда аз да му се обаждам“, заяви мениджърът на Ливърпул.

Удивително, но една точка разделя Манчестър Сити и Ливърпул през последните четири сезона. От началото на 2018-19 до последния ден на сезон 2021-22 отборът на Пеп Гуардиола натрупа 355 точки, а този на Юрген Клоп - 354.

Германецът осигури на Ливърпул една титла във Висшата лига, но в това време Сити, които остават фаворит за поредния трофей, има две. „Гражданите“ приемат Астън Вила и ще търсят успеха, който ще им донесе титлата. Голямата надежда на Ливърпул е, че Вила ще открадне нещо от „Етихад“, а те ще бият Уулвърхемптън.

Но кой от двата отбора заслужава повече титлата? Ливърпул преследва четири трофея в един сезон. А Манчестър Сити бе лидер в класирането от началото на декември, отбеляза повече голове и допусна по-малко от всички останали.

Стиловете

Хосеп Гуардиола управлява отборите си почти като с джойстик. Те се стремят към чистота и съвършенство чрез желязна дисциплина и необуздана преданост. Целта е тези неща да ги доведат до славата. Великият Златан Ибрахимович описа играта под ръководството на Гуардиола в Барселона от 2009 до 2011 г. като „в училище или някаква институция“, добавяйки, че „нито едно от момчетата не се държеше като суперзвезда, което беше странно. Меси, Шави, Иниеста, цялата банда – бяха като ученици. Най-добрите футболисти в света стояха там с наведени глави“, каза Ибра. Именно премахването на високомерието е в основата на философията на Гуардиола. Футболната марка на Пеп озадачава дори други мениджъри. Сър Алекс Фъргюсън веднъж отбеляза, че не разбира как играчите на Гуардиола успяват да поддържат нивото си във всеки мач.

В подхода на Клоп пък има повече магия и мистерия. Зароди се мит, че ако играчите вярват в него достатъчно, всичките им мечти могат да се сбъднат.

Ливърпул може да се защитава от корнер в собственото си наказателно поле, но четири паса по-късно, да вкара гол, който изглежда като опустошителното кроше на боксьор в тежка категория. Докато други мениджъри настояват за търпеливо преминаване на терена, Клоп насърчава Трент Алекзандър-Арнолд да пробва 40-ярдови куотърбек топки напред, така че фланговите играчи да не се страхуват да се присъединяват към атаките. И все пак този ангажимент за атака идва с цена - в защита сърцата на привържениците се разтуптяват.

Любимецът

И двамата мениджъри могат да изразяват гнева си без извинение, когато нещата не вървят по желания начин, но също така са известни с това, че изграждат близки връзки с играчите по различни начини.

Учениците на Гуардиола се влюбват в човека, който може да им подари сребърните прибори, за които толкова жадуват. Но той може да бъде изключително студен. Когато остави Тиери Анри извън отбора на Барселона, французинът установи, че Гуардиола едва осъществява зрителен контакт с него.

Що се отнася до Клоп, говорим за прегръдки, ръкостискания и селфита във вана. Простите, неочаквани, хумористични неща, които от време на време прави със своите играчи го правят любимец на играчите.

Статистика

Но какво да кажем за студената, твърда статистика? Как стиловете и личностите на двамата мениджъри се отразяват на терена? Малко вероятно е Манчестър Сити да изравни рекордните си 106 гола, отбелязани в един сезон във Висшата лига през 2017-18, но с 96 гола тази кампания може да удари още един забележителен век в последния си мач. Трима играчи от Сити влизат в Топ 10 на хората, които са създали най-добри шансове за 90 минути: Кевин де Бройне (3.91 средно на мач) и Джак Грийлиш (3.90), Бернардо Силва (3.19). Междувременно Ливърпул има само двама: Тиаго (3.27) и Мохамед Салах (3.07). И двата отбора имат по трима играчи с двуцифрен брой голове. Голмайсторът на Висшата лига Салах, Диого Жота и Садио Мане в Ливърпул; Де Бройне, Рахийм Стърлинг и Рияд Марез в Сити.

Всички тези неща казват, че който да спечели титлата тази вечер, то ще е заслужено!

Четете още разработки в "Мач Телеграф"