0

Ш вейцарски прокурор поиска 28 месеца затвор за президента на Пари Сен Жермен Насер Ал-Келаифи, съобщава “Екип”. Катарският собственик на парижкия клуб е обвинен в корупция заедно с бившия генерален секретар на ФИФА Жером Валке, за когото пък се настоява да бъде зад решетките за период от 35 месеца.

Ал-Келаифи е собственик на катарския канал beIN Sports и по тази линия е заподозрян в даване на подкупи на Валке, за да получи правата за излъчване на световни първенства по футбол и Купата на конфедерациите.  През януари 2018 г. Валке беше отстранен от футболна дейност за 12 години.

Ал-Келаифи освен това е председател на Асоциацията на европейските клубове (ЕСА), той е толкова разностранна личност, че може същевременно да управлява и катарската Федерация по тенис, освен това е вице на Азиатската тенис федерация за Западна Азия. 

На всичко отгоре е и в организационния комитет на световното в Катар тази година, което също е обвито в много плътна корупционна мъгла.

Сегашното дело, по което от Швейцария искат затвор за катареца, беше започнало още през 2020 година, но чак сега има официално решение.

Според събраната информация има и трети заподозрян, чието име не се споменава, но швейцарският съд го описва като "бизнесмен, който се занимава със спортни права". 

Неназованият по име бизнесмен е обвинен и в подкуп, след като е заплатил 1.25 млн. евро на компания, притежавана от Валке. 

Има доказателства, че на Валке са върнати 500 000 евро за купуването вила в Сардиния, която Ал-Келаифи придобива чрез посредници.

Валке е обвинен в злоупотреба с власт и намеси в разпределянето на телевизионните права в Гърция и Италия за различни футболни турнири между 2018 и 2030 г.