0

Г ерманският шампион Байерн наложи глоба от 500 000 евро на сенегалеца Садио Мане за нападението му срещу неговия съотборник и колега в атаката Сане. 

Той бе изваден и от състава на баварците следващия им мач срещу Хофенхайм в Първа бундеслига.

Мане нанесе удар в лицето на Сане в съблекалнята на ст. „Етихад“ в Манчестър след 0:3 от Сити в Шампионската лига тази седмица. Двамата се спречкаха заради неразбирателство на терена в 83-ата мин., но нещата не останаха на игрището, а ескалираха в съблекалнята, където се проля и кръв (устната на Сане бе разцепена).

Според роднина на Мане германският му съотборник го нарекъл „черно лайно“ (black shit). 

Ръководството на Байерн излезе с изявление, потвърждаващо временната забрана за сенегалския играч: „Той няма да бъде извикан срещу Хофенхайм за лошо поведение и ще получи финансова санкция.“ Нейният размер вече е известен – пак от вездесъщия в. „Билд“, който пръв съобщи и за боя между двамата: 500 000 евро. 

Половин милион глоба вещае само едно - предстоящ скорошен край на престоя на неособено обичания и в съблекалнята нападател още това лято, въпреки че договорът му е до 30 юни 2025 г.

Сане и Мане бяха забелязани да разговарят спокойно на тренировката в четвъртък. Дали всичко отново е наред в Байерн? Не точно.

Клубът може да погледне назад към впечатляващата история на физически спорове между хора от „ритащия персонал“.

Някои шамари дори имаха положителен ефект в ретроспекция, припомни „Шпигел“.

Когато Бишенте Лизаразу удари Лотар Матеус през лятото на 1999 г., той спечели уважение в отбора и редовно място като безспорен ляв бек.

Франк Рибери налетя на Ариен Робен на полувремето в полуфинала на Шампионската лига през 2012 г. срещу Реал Мадрид. След това и двамата станаха едва ли не най-добри приятели и най-добрите крила в историята на Байерн.

Малко вероятно е Мане и Сане да станат близки приятели след инцидента в сряда. Особено при перспективата, че по-скоро под въпрос са не отношенията на сенегалеса със съотборник, а бъдещето му в Байерн.

Това е дъното в кратката, но трудна връзка между клуб и играч. Доведен в Мюнхен като топ звезда от Ливърпул, сенегалецът стана най-добре печелещият футболист на Байерн с 22 милиона евро годишно.

В Мюнхен почти всички се пръснаха от гордост, смятаха, че са довели суперзвезда и популярна фигура. Скромен, сдържан, самоотвержен, така хората от бившите клубове на Мане в Залцбург и Ливърпул все още говорят за него днес.

Човек, който е построил училища и болници в родината си, който редовно подкрепя родното си село с парични дарения, който е почистил тоалетните и санитарните помещения на джамия в Ливърпул.

Мане също беше добре приет в Мюнхен в началото, винаги говореше учтиво и много търпеливо с журналистите след мачове, истински модел за професионалист. А се оказа някой, който бие до кръв съотборник.

В началото на сезона клубът все още виждаше Мане като нов лидер. След началото и гола си при победата с 6:1 във Франкфурт той застана пред феновете на Байерн в ъгъла на гостите с мегафон.

Но след това бързо стана тихо около Мане, след контузията си на фибулата през ноември той не само пропусна Световното първенство, но и никога не върна формата си оттогава.

Сигурно е бил много бесен, че в най-големия мач за сезона в Манчестър, въпреки отсъствието на Чупо-Мотинг, той седеше само на резервната скамейка, като новият треньор го остави да играе само последните 20 минути.

Инцидентът показва не само разочарованието на Садио Мане, но и общата атмосфера в клуба. Висшето ръководство се надяваше, че със смяната на треньора на Томас Тухел мирът ще се върне в отбора, за да не се налага да четат в медиите за скандалите и караниците в съблекалнята часове по-късно.

Както беше случаят през март с изтеклите тактически насоки от Нагелсман преди мача в Леверкузен. Тази надежда е изчезнала сега, когато обществеността успя да научи дори подробностите за боя в съблекалнята.

Което показа, че „къртиците“ продължават да копаят отвътре, а това винаги е добър показател, че нещо в отбора не е наред.

Това, което очевидно липсва на Байерн в момента, е един или повече играчи, които могат да държат отбора сплотен на терена и в съблекалнята, обикновените играчи, резервите, целия отбор. 

Мануел Нойер, който е авторитет като капитан от години, липсва поради дългосрочна контузия. Както в Манчестър, Томас Мюлер сега вече не е абсолютният авторитет, просто защото играе твърде рядко.

А фактът, че Кимих като играч не е личността, която помага на Байерн да прогресира в тази сложна фаза от сезона, беше показан в последните три мача, между загубата за купата срещу Фрайбург и 0:3 от Сити. 

Така за треньора Тухел сега е още по-голямо предизвикателство да сформира обединен отбор от група индивидуалисти, за да спечели поне още една титла. Защото  чудо в Мюнхен в реванша в сряда срещу Манчестър не се очаква.

Също така остава да се види дали Тухел планира да продължи с Мане, който всъщност има договор до 2025 г. Ако той вече не играе роля в плановете на треньора, клубните шефове Оливер Кан и Хасан Салихамиджич може да го предложат за продажба.

Тогава суперзвездата Мане остава само кратък епизод. И много скъпо недоразумение, обобщава „Шпигел“.