0

Т емата за заплатите във футбола винаги е била актуална и широко дискутирана. През последните години пазарът се промени страшно много и възнагражденията скочиха до небето. В това отношение Висшата лига на Англия е пълноправен господар. Дори клубовете, които не се борят за челните места в класирането, в голямата си част разполагат с икономическия ресурс да наддават срещу грандовете от останалите европейски първенства. На Острова Манчестър Сити и Ливърпул доминират на терена, но що се отнася до заплатите, мърсисайдци са далеч от върха. На „Анфийлд“ отстъпват на „гражданите“ и Манчестър Юнайтед, а даже и на Челси. Прави впечатление, че откакто Юрген Клоп е начело на отбора, „червените“ имат строга йерархия на плащане и не правят изключения за никого. Е, почти за никого.

С новата сделка на Мохамед Салах ситуацията се променя коренно. Клубът реши да увеличи заплатата му почти двойно – от около 200 000 на седмица до 350 000 паунда в следващите три сезона. По този начин египтянинът не само става най-скъпоплатеният играч в отбора (изпревари Върджил ван Дайк – 220 000) и в историята на Ливърпул въобще, а получава и заслужено място по този показател сред най-добрите във Висшата лига и света. Какво показват числата?

Ако погледнем данните за играчите с най-високи заплати в Англия, ще открием, че Салах остава далеч от първата позиция. Това място е отредено за Кристиано Роналдо, който получава по около 510 000 паунда седмично в Манчестър Юнайтед. Челната тройка допълват маестрото на Манчестър Сити Кевин Де Бройне (400 000), новата звезда на „гражданите“ Ерлинг Холанд (375 000) и съотборникът на Роналдо при „червените дяволи“ Давид де Хея (375 000).

Цялата разработка четете на страниците на "Мач Телеграф"