0

Г ерманският първенец Байерн (Мюнхен) вероятно ще приеме Барселона без зрители в Шампионската лига следващата седмица, стана ясно след изказване на министър-председателя на провинция Бавария. Маркус Зьодер заяви, че ще изиска мачовете да се играят пред празни трибуни заради повишения риск от увеличаване на заразените с коронавирус.

Маркус Зьодер заяви, че провинция Бавария ще възпрепятства феновете да ходят на стадионите, дори ако централното правителство в Берлин не вземе подобно решение на федерално ниво.

По темата се очакват разговори и между напускащия поста си федерален канцлер Ангела Меркел и наследника й Олаф Шолц.

"Не виждам смисъл да допускаме отново в обозримо бъдеще зрителите обратно на стадиона. Ако в Берлин не смятат, че това ще сработи на национално ниво, то ние ще си го направим на регионално и ще важи за цяла Бавария”, обясни Зьодер в интервю за регионалната телевизия "Бавария-2".

Най-вероятно обаче първите потърпевши ще бъдат именно привържениците на Байерн, които няма да могат да гледат на живо срещата с Барселона на 8-и декември, както и домакинството на Майнц три дни по-късно.

Решението на баварското правителство ще се отрази и на другите отбора от региона - Гройтер Фюрт и Аугсбург, както и на баскетболния отбор, който играе в Евролигата и други елитни отбори.

Байерн пусна на своя стадион пълен капацитет от 75 хиляди зрители през октомври, но миналата седмица реши да сведе посещаемостта до 25 процента от капацитета на “Алианц Арена“.

Феновете в южната провинция трябва да покажат негативен тест за COVID-19, както и сертификат за ваксинация или доказателство за скорошно преболедуване.