0

З а шести път в последните седем години титлата в Англия е завоювана от клуб, срещу който има повдигнати 115 обвинения за възможни нарушения на финансовите правила. Само преди няколко седмици Пеп Гуардиола разправяше, че най-скъпият отбор в света е „в голяма беда”, но въпреки това Манчестър Сити успя да спечели четвърта поредна титла. Подобно постижение е прецедент от създаването на Висшата лига през 1992 г. Това е наистина впечатляващо постижение, което си струва да бъде отбелязано, защото първенството на Англия все пак е най-доброто в света. Или поне така ни убеждават.

Продукт

Популярността на Висшата лига е демонстрация на висш маркетинг. Тя е перфектно опакован продукт, който успешно се продава в целия свят. Телевизия Sky на Рупърт Мърдок имаше водеща роля в извеждането на отразяването на мачовете на съвсем ново ниво, като в същото време умножи приходите на клубовете. Не трябва да се подценява ролята и на властите, които почти напълно заличиха „Английската болест”. Хулиганите бяха идентифицирани и получиха забрани да стъпват на стадионите. Бяха научени много болезнени уроци от трагедията на „Хилсбъро“, която по безспорен начин доказа, че стадионите, особено в дните на мачовете, не се управляват по адекватен начин и това трябва да се промени. И крайните резултати от тези промени са модерни, семейно ориентирани съоръжения, които винаги са пълни до козирките и създават атмосфера, на която само могат да завидят много други първенства.

Стилът на игра също помага в това отношение. Английският футбол е бърз, твърд, безмилостен и конкурентен. Всеки добър мач се използва като реклама за Висшата лига, а футболните фенове по цялото земно кълбо са привлечени от несравнимата интензивност на срещите. Дори без участието на най-добрите играчи на планетата, тук се събира най-голямата телевизионна аудитория. Новата вътрешна сделка за телевизионните права (от 2025-26 до 2029-30) е на стойност 6,7 милиарда паунда. За същото време приходите от продажбата на телевизионни права зад граница ще достигнат 5,05 млрд., като се очаква тази сума да нарасне значително при преподписването на договора.

Тези приходи ще означават, че средняците от Висшата лига през следващите няколко години ще разполагат с повече ресурс за харчене на трансферния пазар в сравнение с топотборите от другите водещи първенства. Последното пък означава още по-голяма концентрация на талантливи качествени футболисти в английските мачове. Пред PR отдела на Висшата лига обаче има един голям проблем и той е свързан с нарастващата пропаст между очаквания и реално представяне.

Бедствие

Никой от Висшата лига не може да си позволи публично да сподели факта, че четвъртата поредна титла на Сити е катастрофа за запазената марка на английския футбол.

Нищо ново, Сити отново вдигна титлата.

 Нищо ново, Сити отново вдигна титлата.
Getty Images

Години наред английските фенове се отнасяха подигравателно към привържениците на футболните клубове от петте най-значими европейски първенства. Дори презрително ги наричаха „Селски лиги” заради липсата на интрига, драматични обрати и практическата предрешеност на битките за титлите. ПСЖ са абонирани за първото място във Франция, Байерн бяха недостижими в Бундеслигата, Ювентус властваше в Серия А, а в Ла Лига трофеят неизменно отиваше в ръцете на Реал (М) или Барселона. За разлика от това в Англия за периода 2013-2017 г. имаше няколко различни шампиона. Но оттогава насам единствено Ливърпул е успявал да завърши преди Сити. За да постигнат това обаче, „мърсисайдци” трябваше да счупят няколко клубни рекорда. Сити вдигнаха толкова високо летвата, че с днешна дата дори 97 точки през сезона не гарантират първото място накрая.

Другите

Може да се каже, че в определени моменти, както през този сезон например, поне на хартия е имало някаква интрига за първото място и всичко се е решавало в последния кръг. Но какво значение има това, ако един и същ отбор става шампион? Или е очевидно кой ще е първи, преди сезонът изобщо да е започнал. Дори когато в надпреварата за титлата имаше три претендента (Ливърпул, Сити и Арсенал), никой не се съмняваше къде ще отиде трофеят.

Ливърпул биха Сити на „Анфийлд“, а Арсенал стигна до заслужено равенство на „Етихад“, но дори тогава нито един от двата отбора не стигна до трона. Юрген Клоп възроди Ливърпул, но не му достигнаха силите, защото контузиите взеха своето от тима, който чак до април трябваше да води битки на четири фронта. В същото време Арсенал бе наказан за допуснатата домакинска загуба срещу отличния отбор на Астън Вила през април. Това беше единственото им домакинско поражение през 2024 г.

За Арсенал остана разочарованието.

 За Арсенал остана разочарованието.
Getty Images

При гостуванията те загубиха само още две точки в мача със Сити и въпреки това завършиха втори. Твърдението, че в Англия има „Голяма шесторка”, вече звучи като подигравка, защото всъщност има „Сити и всички останали”.

Срамно

Нека да си кажем истината: Сити изобщо не играха на най-високо ниво през този сезон. През по-голямата част от кампанията Кевин де Бройне гледаше мачовете от резервната скамейка, а в резултат на това Ерлинг Халанд вкара само 27 гола за първенство. Но фактът, че те не са допуснали загуба от декември, не е доказателство за оспорвано първенство. Потвърждение за последното е и срамното представяне на английските отбори в европейските турнири през този сезон.

Очевидно Сити можеше и трябваше да бие Реал на четвъртфинала на Шампионската лига, но на същия етап Арсенал беше елиминиран от най-слабия Байерн за последното десетилетие. Това говори много лошо за отбора на Микел Артета, но те поне успяха да преодолеят груповата фаза, нещо, което се оказа непосилно за Нюкасъл и Манчестър Юнайтед.

В Лига Европа Брайтън се справи страхотно и достигането до осминафинал може да се счита за успех. Уест Хям изтеглиха късата клечка и се сблъскаха челно с брилянтния отбор на Байер (Леверкузен) на четвъртфинал, но на същия етап и Ливърпул бе отстранен от Аталанта, а Олимпиакос се разправи с Астън Вила на полуфинала на турнира за Купата на конференциите. Всичко това доведе до загуба на допълнителното място в Шампионската лига, а митът, че във Висшата лига играят само топотбори, рухна. Помните ли, че миналия август се задаваше шеговитият въпрос дали Брайтън би могъл да спечели Серия А, защото същият този Брайтън размаза Рома с 4:0 насред „Олимпико“ през март. Докато много английски фенове вече са безразлични към дежурните успехи на Сити, техните европейски братовчеди празнуват поредната титла, която разкрива голямата лъжа за Висшата лига.

Заблудата

Години наред привържениците на Висшата лига гледаха отвисоко феновете на другите първенства заради върховната тръпка от играта, непредвидимостта и изравнените сили на отборите в надпреварата. Но това се оказа илюзия, плод на колективна заблуда и чиста проба PR. Дали останалите пет големи първенства имат своите проблеми? Със сигурност. Има причина, поради която толкова много отбори от Стария континент подкрепят създаването на Суперлига. Те знаят, че няма друг начин, по който да се съревновават с Висшата лига, когато се опре до печалби и приходи от права.

В никое от европейските първенства обаче няма случай на два отбора, от актива на които се отнемат точки, а шампионът чака изхода от съдебно дело, което може да обезсмисли последните 15 години от историята му. Това е ужасяваща мисъл, която е дори прекалено ужасяваща, за да бъде разбрана. Затова не е чудно, че по-голямата част от феновете предпочитат да не се замислят толкова.

Разбира се, Сити твърдят, че не са направили нищо нередно. Казват, че разполагат с неопровержими доказателства за своята невинност. Може да мине цяла година до произнасяне на присъдата. През това време Висшата лига и нейните партньори ще продължат, защото това е продукт, за който си струва да се плаща, марка, която трябва да се подкрепя, и първенство, в което наистина има конкуренция. Това е трудна задача, която стана още по-сложна след поредната титла на Сити. Всъщност в неделя вечер Ричард Мастърс избра да бъде на „Емирейтс“, а не на „Етихад“. Дори главният изпълнителен директор на Висшата лига не искаше да има нищо общо с неизбежния триумф на Сити. Въпросът е докога феновете ще търпят това измислено първенство?

Марк Дойл, GOAL.COM