0

Ф утболни главорези, пристрастени към кокаин, подхранват ужасяващ прилив на насилие на стадионите във Висшата лига, установи разследване на „Сън“.

Репортерът Лиъм Коулмън се внедри под прикритие, за да разкрие следи от дрогата почти на всеки стадион в Премиершип. Разследването му идва след скандала в Парламента, в чиито тоалетни бяха намерени следи от кокаин.

Зад срамните сцени на „Уембли“ на финала на Евро 2020, когато тълпа без билети пробва да щурмува националния стадион, също стои кокаинът, отбелязва най-тиражният британски вестник.

Шефовете на полицията сега призовават за по-строги наказания за употребяващите кокаин, за да се предотврати връщането към зловещите времена на футболното хулиганство от 80-те, довели до изхвърляне на английските клубове от евротурнирите.


Главният британски футболен полицай Марк Робъртс, предупреди, че повече фенове от всякога приемат наркотика по време на мачове, създавайки „токсична смесица“ от насилие.

„Тъй като виждаме повече насилствени инциденти, кокаинът е един от онези фактори, заедно с алкохола, които ще влошат нещата и ще направят хората още по-агресивни и склонни към насилие“, отбелязва той.

Според запалянко кокаинът във футбола на Острова е толкова разпространен, че феновете дори го смъркат на местата си.

Следи от кокаинови линии бяха открити на държачите за хартиените ролки в тоалетните на стадионите на Челси и Тотнъм, на внедрения репортер на „Сън“ бе предложена доза преди мач на Брайтън в началото на месеца.

На стадиона на шампиона Манчестър Сити празни опаковки от дрога и една с наркотик бяха оставени на пода, следи от кокаин имаше и в тоалетните на „Емирейтс“, стадиона на Арсенал.

Точно преди пандемията употребата на кокаин доведе до 45% увеличение на изцепките на футболните стадиони в сравнение с предните 2 години, вкл. Прояви на насилие, нахлуване на терена и нападения срещу играчи.

Разследването на „Сън“ подкрепя констатациите на силите на реда – че основно в тоалетните се поема дрогата преди и по време на мачовете. Затова клубовете обмислят инсталирането на специализирани повърхности в тоалетните, за да затруднят приемането на наркотици, както и привличането на повече кучета, откриващи дрога.

Марк Робъртс, шеф на футболната полиция за Англия и Уелс, сподели: „Когато хората са силно напомпани емоционално, както е във футбола, а след това добавяте и употребата на кокаин, става доста токсична смес и често води до крайно насилие“.

Той настоява за издаване на заповед за забрана за посещение на мачове за всеки, хванат с наркотици на стадиона, а нарушението й да се наказва с до 6 месеца затвор.

Експерти от Оксфордския университет потвърдиха, че употребата на кокаин прави привържениците по-агресивни по време на футболни мачове.

Проучване разкри, че повече от 30 процента от феновете са били свидетели на приемане на кокаин на стадион - като шест процента са признали за лична употреба.

Въпреки това, притежанието или употребата на наркотици е докладвано само в 103 от 2663 мача в Англия и Уелс през целия сезон 2019-2020 г., като огромното мнозинство от докладваните - 81 процента - включва кокаин.