0

П овече от 1700 фенове на Ливърпул ще съдят УЕФА. Привържениците твърдят, че са били ранени или имат психическа травма заради хаоса на финала на Шампионската лига срещу Реал Мадрид в Париж. Те планират групови искове срещу европейската централа.
УЕФА отложи с 35 минути началото на финала заради „проблеми със сигурността“, а след това обвини феновете на Ливърпул за безредиците пред стадиона.

Адвокатската кантора Бингъм в Ливърпул съобщи, че клиентите ѝ говорят за „ужасяващи сцени“ преди финала. Кантората ще работи заедно с компанията Pogust Goodhead, като искът е от името на 1450 души. 

Адвокатите обявиха, че ще съдят УЕФА за нарушение на споразумението при продажбата на билети и заради липса на грижа към привържениците, които са били наранени физически и психически. 

Много от привържениците на Ливърпул се оплакаха от дългите опашки пред стадиона, както и от отношението на полицията.

„Като дългогодишен фен на Ливърпул бях ужасен, когато чух какво се е случило на събитие, което трябва да е върхът на футболния сезон. Не само други фенове, но мои приятели, близки и клиенти бяха на този мач и ми казаха какво е станало“, заяви един от адвокатите Джерард Лонг. 

Друга кантора - „Лей Дей“, също готви дело срещу УЕФА заради това, че не е имало „безопасна среда“ за феновете. Тя представя още 400 привърженици на „червените“.

Самият клуб събра 8500 свидетелски показания от фенове около финала за изготвянето на независим доклад. Главният изпълнителен директор на клуба Били Хоган каза, че феновете са "претърпели мъчителни преживявания".