0

У краинският футболист на Манчестър Сити Олександър Зинченко заяви, че единственото, което го спира да участва във войната в Украйна, е семейството и дъщеря му. Той обясни, че много от приятелите му са в родината си, за да я защитават след инвазията на Русия.

"Ще бъда честен, ако не беше дъщеря ми, семейството ми, щях и аз да съм там. Аз съм толкова горд, че съм украинец и винаги ще съм такъв до края на живота си. Познавам хората, знам манталитета на хората в моята държава, те предпочитат да умрат и ще умрат, но няма да се предадат", каза Зинченко пред "Би Би Си".

Той разказа как е разбрал за започването на войната: "Беше през нощта, жена ми ме събуди и плачеше. Бях в шок. Показа ми клипове, снимки, показа ми какво се случва в Украйна. Може би най-близкото като усещане е, когато някой твой близък почине. Чувстваш се толкова зле. Но сега е дори по-лошо. Просто плача. Мина повече от седмица, не броя дните, но докато карам колата си към тренировка, мога просто да заплача от нищото. Всичко е в главата ми. Представям си мястото, където съм роден, където израснах. И там сега има празна земя."

Той е благодарен за подкрепата от цял свят. Зинченко заяви, че им мисия да показва на света реалната истина какво се случва в Украйна, особено предвид руската пропаганда. 

Зинченко заяви, че е наистина разочарован от това, че нито един руски национал не казва нищо против войната. Капитанът на Русия Артьом Дзюба се оплака от това, че националният отбор беше изключен от ФИФА и УЕФА, но не заклейми войната.

"Бях изненадан, че нито един от тях, никой не каза нищо. Много от тях играят за националния отбор, имат много последователи в социалните мрежи. Те могат поне да се опитат да направят нещо, за да спрат тази война. Защото хората могат да ги чуят. Знам, че се страхуват. Но от какво се страхуват? Точно на тях няма да направят нищо. Може поне да изразят някаква позиция, но не го правят, просто игнорират случващото се. Не знам защо", каза още Зинченко.