0

Ф утболният агент Мино Райола е починал, съобщиха от семейството му в Туитър.

В последните дни 54-годишният Райола се бореше за живота си в болница в Милано, като дори излязоха информации преди ден, че е починал, които по-късно бяха опровергани.

“С безгранична тъга споделяме за издъхването на най-грижовния и невероятен футболен агент в историята”, се казва в изявление на семейството на Райола.
“Мино докосна много животи чрез работата си и написа нова глава в историята на модерния футбол. Присъствието му ще ни липсва. Мисията на Мино да направи футбола едно по-добро място за играчите ще продължи със същата страст”, се допълва в изявлението.

Райола беше агент на някои от най-големите футболни звезди. Той работеше със Златан Ибрахимович, Пол Погба, Ерлинг Холанд, Матайс Де Лихт и Марио Балотели. Последните години той се превърна в най-влиятелният футболен агент в света. 
Нидерландо-италианецът бе известен с това, че е много трудно да се преговаря с него и че взима огромни комисионни. Мино бе недолюбван от редица футболни ръководители, като бе критикуван и от Сър Алекс Фъргюсън. Мениджърът обаче бе обожаван от клиентите си, с които работеше.

Говореше няколко езика, включително италиански и холандски. Започна с футбола през 1993 г., когато беше помолен да помогне за трансфера на Денис Бергкамп от Аякс в Интер от тогавашния агент на играча. След осъществяването на трансфера Райола получава работа в агенцията, а после създава своя собствена. Беше класиран на четвърто място в света в списъка на спортните агенти на Форбс със състояние от 84,5 милиона долара, спечелени комисионни и 847,7 милиона долара в договорите на играчите му.