0

Р ъководството на Висшата лига официално съобщи, че повдига обвинение срещу Манчестър Сити за серия от финансови нарушения, обхващащи дълъг период от девет сезона – от септември 2009 година до края на сезон 2017/18. Това се случва след разследване на независима комисия, продължило цели четири години. 

Според обвиненията клубът не е предоставял точна информация за своите приходи, включително тези от спонсорските договори, и оперативните разходи. Твърди се също, че от Манчестър Сити не са разкривали напълно размера на мениджърските възнаграждения за период от четири години - между декември 2009-а и май 2013-а. Тогава начело на "гражданите" е настоящият селекционер на Италия Роберто Манчини. 

Общо нарушенията са над 100 на брой. Според английските медии Манчестър Сити е заплашен от серия от наказания, едно от които е потенциално отнемане на точки. Нещо подобно наскоро се случи с Ювентус в Италия. Възможно е дори изхвърляне от лигата.

През 2020 година Спортният арбитражен съд отмени наказание на Манчестър Сити, наложено от УЕФА, за нарушаване на правилата за финансов феърплей в периода 2012-2016. Отменената санкция бе изваждане от евротурнирите за срок от две години.