0

Ж озе Моуриньо все още е смятан за доказан победител, но рецептата му вече се изхабява и евентуалното му назначение в Байерн не означава задължително край на времето без трофеи за Хари Кейн.

В Бундеслигата баварците изостават от лидера Байер (Леверкузен), вече отпаднаха от турнира за Купата на Германия, а в 1/8-финалите на Шампионската лига регистрираха 0:1 като гост на Лацио. Съществува огромен риск проклятието „Хари Кейн“ да се стовари с пълна сила и да остави на сухо славния тим.

Психика

Капитанът на Англия акостира на „Алианц Арена“ с амбицията да спечели купчина трофеи. Надеждата се засилва и от новината на „Билд“ за бъдеща смяна на треньора Томас Тухел с Моуриньо.

Кейн никога не е пестил суперлативите за отношенията си с португалеца от времето, когато той беше начело на Тотнъм.

„Още от първата минута ние с Жозе изградихме страхотна връзка. Разбирахме се. Имахме сходни виждания за събитията на терена и извън него, какво и как трябва да се тренира. Имаше огромен опит в големите мачове на големите клубове. Той също като мен постоянно искаше да побеждава и го искаше на всяка цена. Точно тази психика искаше да възпита в играчите на Тотнъм”, каза в едно интервю нападателят.

Раздялата с „шпорите” имаше горчив привкус за Моуриньо. Той беше уволнен няколко дни преди финала за Купата на Англия срещу Манчестър Сити през 2021-ва, а това го лиши и от възможността да се бори за трофей с тима от Лондон. Въпреки това запази до последно отличните си отношения с Хари Кейн, към когото се обръщаше с „моето момче”.  Жозе безпогрешно намери точното място на Кейн и го позиционира като единствен нападател, забит дълбоко в защитния вал на съперника. Футболистът имаше свободна роля и сам решаваше точно къде да бъде неговата позиция.

Мрън-мрън

Треньорът, без никакво съмнение, имаше ключова роля в израстването на Кейн като нападател, който по негово време за трети път стана голмайстор №1 на Висшата лига.

Хари получи подкрепата и любовта на Тухел, но със сигурност ще е повече от щастлив, ако клубните шефове вземат решение за промяна, която да го събере с португалеца. И ако назначението на Специалния може и да има позитивно влияние върху Кейн, то никак не е сигурно как ще се отрази на Байерн.

Моуриньо и Хари Кейн изградиха отлични отношения в Тотнъм.

 Моуриньо и Хари Кейн изградиха отлични отношения в Тотнъм.
Getty Images

Без никакво съмнение Моуриньо постигна много успехи при изключително тежки условия по време на своя престой в Рома. Той изгради специална връзка с привържениците, които го приемаха като спасител. За мачовете на „Олимпико“ нямаше нито едно свободно място, а Моуриньо изведе „вълците” до триумф в първото издание на Лига на конференциите през 2022-ра. В паметен финал срещу Фейенорд в Тирана бе спечелен първи европейски трофей от 11 години.

Има обаче и солидна причина, поради която шефовете на клуба изритаха специалиста, и тя е постоянното мърморене срещу съдиите. Във финала на Лига Европа, загубен от Севиля миналата година, феновете станаха свидетели на много срамни сцени. Тогава Жозе догони английския рефер Антъни Тейлър на паркинга пред стадиона, а камерите запечатаха пороя от псувни, най-меката от които беше „ш*бан идиот”, въпреки че по всеобща оценка реферът е свирил безпристрастно.

Виза

Неговото невъздържано поведение не е изненада и той често си проси жълти и червени картони. Дори в последния си мач начело на Рома. Загубата с 1:3 от Милан в Серия А през януари той изгледа от трибуните, където изтърпяваше поредното си наказание.

Американските собственици на клуба го уволниха и с това поеха риска отборът да пропусне отново класиране в Шампионската лига. Тяхното решение обаче се оказа правилно. Даниеле де Роси, който наследи Моуриньо, изведе Рома до три победи в първите си три мача и зрелищен голов трилър при загубата 2:4 от шампиона Интер.

Отборът смени формацията, спря свободното пропадане в класирането и в момента има реален шанс за четвъртата позиция, която осигурява и виза за Шампионската лига.

Успехите дойдоха със същите играчи, от които се оплакваше Моуриньо. Противно на него, Де Роси предпочита да говори за силните страни на своя отбор и не спира да помпа самочувствието на подчинените си.

Опроверган

Когато Моуриньо пристигна в Рома, той твърдеше, че е помъдрял и улегнал. Това обаче беше опровергано по време на целия му престой от общо две години и половина.

Сега той е в търсене на ново назначение, а Байерн очевидно има нужда от нов треньор. Клубът обаче трябва да има гаранция, че той е приключил с изпълненията си в стил „Холивуд“, които могат да превърнат престоя на Специалния в клуба във фиаско. Защото Специалния не се е укротил с годините. Той си остава спорен и невъздържан, но разликата е, че тези негови качества вече не вървят ръка за ръка с трофеите. По тази причина Кейн може да остане гладен за отличия. Присъствието на Моуриньо вече не е гаранция за трофеи, а само за скандали.

Марк Дойл, Goal.com