0

А лфи Холанд, бащата на мегазвездата Ерлинг Холанд, е под прицела на политическа партия в родината си. 

Бившият футболист, който сложи край на кариерата си заради тежка контузия след брутално влизане на легендата на Манчестър Юнайтед Рой Кийн, е взел решение да се премести в Швейцария с цел да плаща по-малко данъци. Той ще живее в Андермат, швейцарска община в кантона Ури, разположена в подножието на прохода Обералп.

Тази фискална промяна не се хареса на част от норвежкия парламент. Лейбъристката партия и Rødt (норвежката социалистическа формация) поставиха под съмнение хода на бащата на Холанд, считайки, че това движение е „провокативно“, защото „ той е длъжен “ да следва правилата на данъчната система на своята страна. „Провокативно е, че футболен милионер избягва данъчната сметка в същото време, когато много деца са принудени да спрат да спортуват, защото не могат да си го позволят“, казва Мари Снев Мартинусен, парламентарен представител.

Членовете на камарата подчертават факта, че „норвежкото спортно движение“ е позволило на Алфи и неговия син Ерлинг да имат удивително финансово наследство. „Алфи Холанд направи цяло състояние, защото общността се застъпваше за него и сина му през всичките тези години. Благодарение на норвежкото спортно движение и двамата успяха да тренират, да играят футбол и да развиват кариерите си”, критикува депутатът Агнес Нерланд Вилюгрейн. „Важно е да запомните, че Швейцария не е просто страна с ниски данъци. Швейцария е на второ място в света с най-лоша финансова тайна“, добавя той.

Поради тази причина норвежкият парламент смята въвеждането на данък за експатриране – хора, които отиват да живеят в други страни, за да плащат по-малък данък.
„Общността пропуска милиарди крони данъци, защото богатите летят до Швейцария, преди да са платили данъка, който дължат“, казват критиците. Според Blick общо 36 богати норвежци са се преместили в Швейцария през последната година.

Що се отнася до богатството на бащата на Холанд, трябва да се отбележи, че той има наследство от около 36 милиона норвежки крони и приблизителен доход от около шест милиона крони. Семейството на норвежеца нае бившия футболист Егил Остенстад да управлява финансовите им инвестиции.