0

И спанецът Хави Грасия ще бъде обявен за мениджър на Лийдс Юнайтед за остатъка от сезона с възможност за още един по силата на постигнатото споразумение с английския отбор. Той  ще бъде шестият испански треньор в сегашния сезон на Премиершип след  Унай Емери (Астън Вила), Хулен Лопетеги (Улвърхемптън, Микел Артета (Арсенал); Пеп Гуардиола (Сити); и временният в Саутхемптън Рубен Селес.

52-годишният Грасия заменя Майкъл Скубала, временен английски треньор, който на свой ред замени американеца Джеси Марш. Скубала бе начело в 3 мача – равен и загуба от Ман Юнайтед, загуба от Евертън.

Грасия вече е в съоръженията на „Елънд Роуд“ от тази сутрин, за да подпише договора си да поеме отбора, който е на предпоследната позиция, с 19 точки.

Дебютът на Грасия ще бъде срещу временния Саутхемптън, също испанец, Рубен Селес.

Грасия вече е тренирал във Висшата лига: 66 мача с Уотфорд между 2018-19. На 21 януари 2018 г. той беше назначен за треньор и спаси отбора през този сезон (четиринадесети в този сезон 17-18). 

На 28 ноември 2018 г., след страхотен старт на сезона, той поднови до 2023 г., но въпреки че запази категорията и изведе отбора до финала за ФА Къп предходния сезон, той беше уволнен на 7 септември 2019 г. 

Сред отборите, които Грасия е тренирал, са Алмерия, Осасуна, Малага, Рубин Казан, Валенсия, Ал Сад.