0

Д ве съдийски бригади от Албания и една от Швейцария ще ръководят реваншите на трите български отбора в турнира на УЕФА Лига на конференциите.

Съдии от Албания ще ръководят реваншите на ЦСКА 1948 срещу ФКСБ и на ЦСКА срещу Сепси (Сфънтул Георге). Реферът Лионел Чуди от Швейцария е изпратен от европейската централа на стадион "Георги Аспарухов" за ответната среща между Левски и Шкупи.

Юджин Джая от Албания ще бъде главен съдия на срещата на стадион "Аркул ду Триумф" в румънската столица, където на 3-и август от 21:30 часа ФКСБ приема ЦСКА 1948. Първата среща снощи в София завърши с минимален успех за румънския тим 1:0. 

Помощници на Джая ще бъдат Нертил Брегаси и Арбър Пема, а четвърти арбитър е Емануела Руста. 33-годишният Джая има сериозен опит в Европа, въпреки младата си възраст. Във визитката му стоят срещи от младежката Шампионска лига, както и от плейофните къгове в Шампионската лига за мъже и в Лига Европа. През миналата година ръководи мача от Европейското първенство за юноши до 17 години Франция – България (4:0) в Израел. През 2022-а година е избран за съдия номер 1 в албанския футбол.

Любопитното е, че Джая първоначално е бил предвиден да ръководи снощната среща ЦСКА 1948 – ФКСБ, която обаче накрая е поверена на Лука Пайрето (Италия).

Гостуването на ЦСКА в Сфънту Георге на местния Сепси е на 3-и август от 20:00 часа, а рефер е Елдориян Хамити. Сънародниците му Денис Реджа и Еринд Бургу ще маркират засадите от страни, а четвърти съдия е Ерион Бастари.

Въпреки че е на 40 години, Хамити е във втора категория на съдиите на УЕФА, а до момента не се е срещал с български отбори нито на клубно, нито на национално ниво. Първият двубой между ЦСКА и Сепси е тази вечер в София.

Също млад арбитър е изпратен за реванша на „Герена“ между сините от София и северномакедонския Шкупи. Това е Лионел Чуди – на 34 години от Нюшател. Помощниците му също са от Швейцария – Беким Зогай и Гийом Мер, а четвърти арбитър е Лукас Фендрих. Първият мач между двата отбора е тази вечер на националния стадион в Скопие – "Тодор Проески".

На 8-и август 2019-а година Чуди идва в София като четвърти съдия за мача ЦСКА – Зоря (Луганск) в турнира Лига Европа, а три години по-късно през 2022-а година пак е четвърти на мача на младежкия национален отбор до 21 години на България при гостуването на Гибралтар.

Германецът Кристиан Дингерт пък е определен от УЕФА за главен съдия на ответната битка между словенския Олимпия (Любляна) и Лудогорец, които снощи приключиха при 1:1 в Разград.