0

„Време е да си тръгна“, каза в свое послание в социалните медии бившият германски футболен национал и култова фигура на феновете на Арсенал, Шалке Месут Йозил. Шокиращото си пенсиониране на 34-годишна възраст предизвика силен отзвук в цял свят.

Той потвърди пенсионирането си в дълго изявление в социалните медии.

Йозил благодари на всички клубове, за които е играл, включително Арсенал и Реал Мадрид, но призна, че контузиите през последните месеци са му се отразили.

Той написа: „Здравейте на всички, след внимателно обмисляне обявявам незабавното си оттегляне от професионалния футбол. Имах привилегията да бъда професионален футболист вече почти 17 години и се чувствам невероятно благодарен за възможността. 

Но през последните седмици и месеци, след като получих и някои контузии, става все по-ясно, че е време да се напусне голямата футболна сцена. 

Беше невероятно пътуване, изпълнено с незабравими моменти и емоции. Искам да благодаря на моите клубове – Шалке 04, Вердер Бремен, Реал Мадрид, Арсенал, Фенербахче, Башакшехир и треньорите, които ме подкрепяха, плюс съотборниците, които станаха приятели.

Специални благодарности трябва да отправя към членовете на семейството ми и най-близките ми приятели. Те бяха част от моето пътуване от първия ден и ми дадоха толкова много любов и подкрепа, през добрите и лошите моменти.

Благодаря на всички мои фенове, които ми показаха толкова много любов, независимо от обстоятелствата и без значение кой клуб представлявах.

Сега очаквам с нетърпение всичко, което е пред мен с моята красива съпруга, Амине, и двете ми красиви дъщери, Еда и Ела – но можете да сте сигурни, че ще се чуваме от време на време в моите социални мрежи медийни канали. До скоро, Месут!“

Той слага край на кариера с много трофеи, като Йозил някога беше смятан за най-добрия номер 10 в световния футбол.

Пробивът си той направи с екипа на Шалке през 2006 г., утвърждава се като голяма звезва в Бундеслигата когато се присъедини към Вердер Бремен през 2008 г.

Но епичните му изяви за Германия на Световното първенство през 2010 г. осигуриха трансфер за 15 милиона евро в Реал Мадрид през същото лято.

Йозил спечели Ла Лига и Купата на Краля по време на престоя си в испанската столица, преди Арсенал да плати за него 42,5 милиона паунда през 2013 г., като плеймейкърът с вълшебен ляв крак бързо се превърна в култов герой на Emirates.

Йозил завърши с 44 гола от 254 за Арсенал, спечелвайки три купи на Англия за четири години.

И през това време той спечели Световната купа с Германия в Бразилия 2014. Йозил се премести в Турция с Фенербахче през януари 2021 г.

Изкара 18 месеца с истанбулския гранд, преди да се присъедини към градския съперник Башакшехир миналото лято.

Но той не успя да вкара гол само в осем изяви за новия си отбор, като последно игра в турската Сюпер лиг при загубата от Кайсериспор на 2 февруари.