0

М ного звезди на футбола отдадоха почитта си на погребението на супер агента Мино Райола в Монте Карло.

Сред дошлите да си вземат „Сбогом“ с менидъра бяха Ерлинг Холанд от Борусия Дортмунд, който ще се присъедини към Манчестър Сити това лято, благодарение на усилията на Райола. Там бяха и Златан Ибрахимович от Милан, и Джанлуиджи Донарума от ПСЖ, които се простиха с човека, който до вчера ги представляваше пред клубовете.

Райола, който от няколко години живееше в княжеството, почина в събота след битка с коварна болест на 54-годишна възраст.

Първоначално той прекара известно време в болница в началото на годината и претърпя много деликатна операция през януари. Според германското издание Bild Райола е страдал от белодробно заболяване преди да умре.

Кончината му шокира футболния свят и много от играчите, които той представляваше през цялата си кариера, пътуваха до Монако, за да го почетат на частна церемония, проведена за семейството и близките му приятели в църквата „Сен-Шарл“.

Бившият нападател на ПСЖ, Манчестър Юнайтед и Швеция Ибрахимович (40 г.) беше един от най-дългите и близки клиенти на Райола. Според информации на „Сън“ той е присъствал до леглото на италианеца, когато той почина, а вчера отново беше там, за да каже последното си „Сбогом“.

Освен Холанд и Донарума, на погребението бяха и бившата звезда на Челси и Арсенал Сеск Фабрегас, както и халфът на ПСЖ Марко Верати, и защитникът на Ювентус Матийс де Лигт.

Агентът, който представлява Пол Погба, участва в някои от най-големите трансфери в историята, бе известен с проницателните си умения за договаряне с най-големите отбори в света.
„Форбс“ оценява личното му състояние на около £68 милиона.

Той беше човекът, който помогна за сключването на сделката от 89 милиона паунда за връщането на Погба в Юнайтед от Ювентус през 2016 г., като тогава получи хонорар като за световен рекорд.
„Сън“ припомня, че пътуването на Райола към върха на футбола започва с... приготвянето на пици.

Роден в Ночера Инфериоре в Салерно, югоизточно от Неапол, семейство Райола се премества в холандския град Харлем, когато Мино е само на годинка.

Там те отворили пицария, наречена „Наполи“, където Мино се изявява като сервитьор и се превръща в звезда с неговия чар и умението му да обслужва клиентите.

Смята се, че именно тези междуличностни умения са му помогнали по-късно да стане един от  най-добрите преговарящи с някои от най-големите герои в спорта.