0

Консорциумът, воден от американския бизнесмен Тод Бьоли, е фаворит за закупуването на Челси. Според английските медии Бьоли е избран за купувач, въпреки че в последния момент британският милиардер сър Джим Ратклиф предложи оферта от 4,25 млрд. паунда. Консорциумът на Бьоли дава 3 млрд. за „сините“. Офертата е предпочетена, въпреки че не е най-високата.

Останалите кандидати бяха консорциуми на Стивън Палиука и сър Мартин Броутън, към когото се присъединиха и седемкратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, както и тенисистката Серена Уилямс.

Бьоли е съсобственик на бейзболния отбор Лос Анджелис Доджърс, както и основател на компанията „Елдридж Индъстрис“. Той си партнира с още няколко бизнесмени за офертата за Челси, начело със съдружника му в Доджърс Марк Уолтър и швейцарския милиардер Хансьорг Вис. 

Челси бе пуснат в продажба, след като собственикът на клуба Роман Абрамович попадна в списъка на санкционирани лица заради войната на Русия с Украйна. Според „Гардиън“ източник е разкрил, че Абрамович все още не е изключил напълно  офертата на Ратклиф, дошла в последния момент, но най-вероятно ще избере тази на Бьоли.

Челси трябва да уведоми британското правителство кой е предпочитаният купувач и да поиска лиценз, с който да бъде завършена продажбата. Клубът бе със замразени активи заради санкциите за инвазията. Висшата лига също трябва да одобри сделката.