0

А рсенал е устремен към първа титла от 19 години с най-ниските заплати от голямата шестица във Висшата лига. Според отчетите на английските грандове за миналия сезон именно „артилеристите“ плащат най-малко. Безспорен лидер в това отношение е Манчестър Юнайтед. Заплатите при „червените дяволи“ достигат астрономическите 384 милиона паунда. Това е ръст от цели 45% спрямо 2017 година, пишат на Острова.

На второ място е Ливърпул. Възнагражденията на мърсисайдци са 366 милиона паунда. Това е зашеметяващ ръст от 75% спрямо преди шест години. Тогава на „Анфийлд“ са платили 208 млн. паунда. Тройката допълва шампионът Манчестър Сити, където футболистите се разписват срещу общо 354 млн. паунда. Следва Челси с 333 млн., но данните са за сезон 2020-21, а не за миналата кампания.

После е отборът на Тотнъм с 209 млн., но и с ръст от 66% спрямо 2017 година. Така стигаме до лидера в класирането Арсенал. „Артилеристите“ са дали 206 млн. паунда под формата на заплати на футболисти за сезон 2021-22. Прави впечатление, че това е скок с малко под 6% от 2017 година. Тази по-балансирана политика до голяма степен се дължи на Микел Артета и спортният директор Еду. Двамата разчистиха „Емирейтс“ от играчите, които взимаха голяме заплати. Това бе нужно, тъй като отборът пропусна да играе в Шампионска лига през последните сезони.

Арсенал наложи млади играчи като Букайо Сака и Габриел Мартинели, които заслужено получиха похвали след победата над Евертън (4:0). Англичанинът вече има 11 гола и 9 асистенции през сезона, докато бразилецът е със сходни показатели – 11 гола и 3 асистенции.

„Понякога се нуждаем от магически моменти, а те двамата са способни на това. Млади са, но са готови да носят отговорност. Когато имаш играчи с такъв манталитет, е по-лесно да печелиш мачове. Опитваме се да ги извеждаме на позиции за гол, защото знаем, че те могат да бележат. Има още какво да учат, но са гладни за успехи и това ми харесва“, заяви Артета. „Всички в отбора имат ентусиазъм да вземем титлата, няма да спрем, докато не я спечелим“, допълни мениджърът на Арсенал.