0

Ц унамито, причинено от новия щам Омикрон на коронавируса, и бързото увеличаване на инфекциите поставиха света в готовност, за да се опита да избегне нов срив в тази шеста вълна на коронавирус. И испанският футбол реагира бързо, като чрез своята делегатска комисия одобри нов протокол, за да се опита да спре този нов скок на инфекции, който вече засяга голям брой играчи и отбори. Само в Реал Мадрид положителните проби сред футболистите са вече 9, сред тях Алаба, Модрич, Марсело, Иско.

Новият протокол има за цел да защити футболисти, треньори и всеки, включен в групите на отборите.

Една от първите мерки, установени от новия протокол на Ла Лига, е свързана с тестовете, които ще трябва да преминат всички членове на първите отбори на клубовете. Всички клубове ще трябва да се подлагат на антигенен тест, осигурен от лигата, всеки ден в съоръженията на клуба.

В дните на мача отборите, които са домакини, ще трябва да преминат теста първо през деня или в началото на режима. От своя страна гостуващите групи ще вземат тестовете преди пътуването.

Освен това трябва да се правят всяка седмица PCR тестове поне през първите 15 дни на януари 2022 г., както и серологичен контрол. Ла Лига плаща за тези тестове.

Като изключителна мярка лигата установява, че играчите трябва да преминат PCR тестове в началото на първата тренировка след завръщането си от коледните празници.

Те също така ще трябва да преминат този тип тестове в края на периодите на прекъсване за мачове на FIFA, след 3 или повече дни почивка подред и с новите попълнения на зимния пазар.

Новият протокол на Ла Лига също така установява нови насоки за ежедневното съжителство на играчите, пътуването и използването на съоръженията на различните отбори. В тази връзка използването на съблекални е ограничено и футболистите трябва да идват облечени в тренировъчно или за мач до съоръженията и душове в хотела и частните домове, а съблекалните са ограничени до максимум седем души.

По време на хранене се препоръчва те да бъдат на маси по четирима, винаги едни и същи на маса, за да могат да бъдат идентифицирани в случай на положителна проба.

Лигата също така включва в протокола да се следват инструкциите на здравните власти при прилагане на поредица от препоръки като използване на FFP2 маска в присъствието на персонала, с изключение на играчите, които играят или тренират. Използването на маска FFP2 също ще бъде задължително на пейката в деня на мача. Само първият треньор е освободен от задължението да я носи.

LaLiga също така препоръчва поддържане на безопасна дистанция с останалия персонал, адекватна вентилация на помещенията на отбора поне веднъж дневно, използване на хидроалкохолен гел и в случай на поява на симптоми, съвместими с COVID, уведомяване на медицинските служби.