0

Френските клубове не могат да се похвалят с успехите на испанските си съседи в Европа. Само Барселона има повече международни трофеи от всички представители на октагона. Дори движеният от петродоларите на Катар Пари Сен Жермен изпитва затруднения и продължава да чака първата си купа от Шампионската лига. Парижани ще се нуждаят от голям обрат на „Монтжуик“, ако искат да съхранят мечтата си и да продължат към полуфиналите на турнира. В клуба все още е пресен споменът от 2021 година, когато Килиан Мбапе заби хеттрик за победата на „Камп Ноу“ с 4:1 в първи мач от осминафиналите на турнира.

Сега обаче задачата пред футболистите на Луис Енрике е различна. Напрежението в един реванш е много по-голямо и това на „Парк де Пренс“ го знаят по-добре от всеки. Феновете на тима още сънуват кошмари от 2017 година, когато воденият от Луис Енрике отбор на Барселона спечели с 6:1, за да заличи пасив от четири гола срещу ПСЖ.

Историята обаче има две страни. Барселона на свой ред става за резил срещу френски клуб в Европа. Годината е 1984, а турнирът – вече несъществуващият Купа на носителите на национални купи (КНК). Съперникът е меко казано скромен – Метц, който успява да стори невъзможното и отстранява каталунците на техен терен. Нещо, което ПСЖ ще се опита да направи. Напълно разбираемо е защо Барселона подценява Метц. По онова време „кестенявите“ не представляват нещо специално. Дори напротив. Само няколко месеца преди да извърши своя подвиг френският клуб е изправен пред фалит. Точно тогава колелото на живота се завърта и тимът от Севериоизтока печели Купата на страната (1983-84). На финала побеждава Монако след продължения с 2:0 и така грабва европейска квота за участие в КНК. Жребият не е благосклонен към Метц и им изпраща Барселона. Каталунците са водени от англичанина Тери Венейбълс, който в края на същата кампания ще прекъсне 11-годишната суша на клуба без титла от Ла Лига. Амбициите на испанците са големи, а атмосферата на „Стад Сан Симфориен“ не е достатъчна да ги изплаши. Водени от своя малък магьосник Бернд Шустер, каталунците печелят с лекота като гост с 4:2.

След двубоя Шустер се шегува, че съперникът им е подарил головете и заслужава шунка за награда. Френските радио и телевизия не виждат смисъл да изпращат свои екипи на място. В крайна сметка последните две гостувания на Метц в Лига 1 свършват със загуби от Бордо (0:6) и Монако (0:7). Реваншът изглежда просто формалност.

Явно така мислят и феновете, защото „Камп Ноу“ е почти празен. Само 20 000 запалянковци идват на стадиона, който може да побере пет пъти по толкова. „Футболистите на Барса бяха толкова сигурни в победата, че изобщо не си даваха зор да играят в защита“, спомня си един от героите за французите Филип Хиншбергер. „Нашата цел беше само една. Щетите да се колкото се може по-малки, да се представим достойно“, добавя защитникът Ален Коломбо. Никой не очаква нещо по-различно от загуба и затова играчите на Метц пътуват със семействата си. В деня на мача всички се разхождат с жените си – посещават клубния музей на Барса, гледат и тренировката на тенисиста Бьорн Борг, който по това време в града. Настроението е да се позабавляват пък на терена каквото стане. Тери Венейбълс пуска основно резерви, но въпреки това Лобо Караско открива резултата в 33-ата минута. След това обаче нещо се случва.

В рамките на една минута (38 и 39) Метц прави пълен обрат. Тони Курбос изравнява, а броени секунди по-късно халфът Тенте Санчес си вкарва автогол. През второто полувреме ситуацията се влошава. Футболистите на Метц сякаш ходят по вода. Курбос се превръща в истински Марадона и вкарва още два пъти (65 и 85), за да оформи своя хеттрик на „Камп Ноу“. „Бяха надменни на терена и си платиха за това. Когато видя накъде отиват нещата, усмивката на Шустер се изпари, но вече беше късно“, разказва друг участник в мача Винсент Брачилияно. „Те бяха тромави и неефективни, а ние вкарахме четири гола от три шанса и половина. Имахме страхотен отбор. Курбос не беше атлет като Мбапе, но им заби хеттрик. Показахме им на какво сме способни. Накрая изкрещях на Шустер да си завре шунката отзад“, допълва Хиншбергер.

След последния съдийски сигнал цялата делегация на Метц, заедно с президента Молинари нахлува на терена. Впоследствие всички се прибират в в 4 часа сутринта в града, където ги чакат хиляди фенове. Във втория кръг за КНК Метц отпадна безславно от Динамо Дрезден (1:3), което слага край на приказката.

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ
Барселона отпада само два пъти от Европа в директни елиминации, след като печели първия мач като гост. От Кьолн (1980/81 – Купа на УЕФА) и споменатият Метц (1984/85 - КНК)