0

М охамед Салах вкара два от головете за Ливърпул, който помете с 4:1 местния си съперник Евертън на неговия стадион „Гудисън Парк“. Победата бе толкова убедителна, че много от феновете на „карамелите“ си тръгнаха унизени рано-рано от стадиона, за да не гледат най-тежкото поражение от „смъртния враг“ на свой терен от 1982 г. насам.

Статистиците подсладиха удоволствието на феновете на победителите с напомняне, че любимците им са поставили рекорд в английската лига, отбелязвайки поне 2 гола в 14-тия си пореден мач като гост. Предишното постижение принадлежеше на Престън, което беше поставено през сезон 1888/89. Освен това бе отнесен и рекорд от 1927 г. на Съндърланд с поне два вкарани гола в 18 поредни мача. 

Ливърпул си отмъсти за миналия сезон, когато съперникът му взе 4 точки от двата мача в дербитата помежду им във Висшата лига. В едно от тях „червените“ загубиха за целия сезон ключов играч – капитана си Върджил ван Дайк.

В сряда вечерта капитанът Джордан Хендерсън изведе Ливърпул напред още в 9-та мин., а Салах удвои 10 мин. по-късно. Демарай Грей даде лъжлива надежда за обрат на феновете на домакините в 38-та мин., но всичко свърши след почивката, когато Салах (64-та мин.) и Жота (79) прекършиха хората на бившия мениджър на „червените“ Рафаел Бенитес.

След 14 кръга Ливърпул е трети във Висшата лига с 31 точки, отпред са Челси (33) и Манчестър Сити (32). Евертън остава на 14-то място без победа в осем мача, което поставя под въпрос оставането на поста на мениджъра Рафа Бенитес.

Победата показва, че отборът на Юрген Клоп остава в крак с Челси и Манчестър Сити на върха във Висшата лига, докато Евертън остава на 14-то място, без победа в осмия и с още по-голям натиск върху мениджъра Рафа Бенитес след най-тежкото им домакинско поражение на турнира. ръцете на Ливърпул от 1982 г

„Имахме няколко добри мача тук, но не толкова добри, колкото тази вечер - никога не сме били толкова спокойни, колкото бяхме тази вечер, никога не бяхме толкова убедителни, колкото тази вечер. Ето защо спечелихме мача, наистина съм щастлив от това", разля се в похвали за своите момчета мениджърът на победителите Юрген Клоп.

Германецът заяви, че представянето в сряда е последният пример за това как Ливърпул е еволюирал под неговото ръководство, за да се превърне в безмилостна сила.
„Откакто бях в Ливърпул, трябваше да се научим как да играем такива мачове“, добави Клоп. „Трябваше да се научим да играем на „Олд Трафорд“, да се научим да играем на „Гудисън“ и тази вечер показахме, че сме направили голяма крачка в развитието си и това е наистина добре.

Само по себе си то не означава нищо за бъдещето, но показва, че това е нашият еталон, това е нивото, което трябва да достигнем, за да преодолеем тези отбори."