0

Най-емоционален и непредсказуем като развой с куриозен финал бе мачът от група Е на Шампионската лига между Лацио и Атлетико Мадрид, завършил 1:1 на „Олимпико“.

„Дюшекчиите“ поведоха в 29-ата мин. чрез Бариос. И когато изглеждаше, че отборът на Чоло Симеоне ще излъже домакините и футбола и ще си тръгне с трите точки, на сцената връхлетя с целия си блясък и ръст 1,94 м. вратарят на "орлите". 29-годишният италианец Иван Проведел се включи в нападението, за да засенчи колегите си от атаката в един знаменит миг в петата минута от добавеното време. Вратарят, с италиански баща и майка рускиня, лъкатушил в кариерата си в отбори като Емполи, Юве Специя, Пиза, Киево, Перуджа, Про Верчели и др., вписа името си в историята на Шампионската лига. 

Той посрещна фалцовото центриране от корнер на Луис Алберто, оставен сам, като изстреля с глава неспасяемо за колегата си Облак топката в мрежата с последното отиграване от мача. После Иван си направи селфи и бе понесен на ръце от своите луди от радост съотборници.

„Това е нощ, която ще помня цял живот. Щастлив съм, най-вече защото успяхме да изравним мач, който не заслужавахме да загубим. По-късно ще осъзная, че вкарах в Шампионската лига. Точката е заслужена, трябва да продължим напред", бяха първите му думи след знаменитото му изпълнение пред сайта на УЕФА.

„Казаха ми, че не остава много, и когато минаха 30 секунди,  си казах: „Тръгвам“. Луис Алберто обикновено стреля оттам към далечната греда, а ние бяхме отчаяни. Очаквах да центрира там и това беше единственото празно пространство“, описа кратко знаменитото си включване, завършило с неспасяем за далеч по-прочутия му колега на вратата на Атлетико М Ян Облак. А когато италиански журналист го прекъсна: "Този гол ли е по-добър или онзи на Юве Стабия-Асколи?", Проведел спокойно отвърна: „Няма класация, това са два ценни гола от гледна точка на важност“.

Всъщност за него и тези, които следят кариерата му, случилото се на "Олимпико" е дежа вю. През 2020 г., защитавайки цветовете на Юве Стабия в Серия Б, в момент, когато отборът му губеше с 1:2 от Асколи, Иван взе същото решение да стреля в последното разиграване на мача. Можете ли да си представите минутата? Да, същата - 95-ата! И както във вторник, и тогава Проведел се разписа за равенството в онзи мач.

В групата нидерландският Фейенорд удари с 2:0 в Ротердам шотландския Селтик, който доигра мача с 9 души. Стенгс вкара от дузпа в 45+2. за 1:0.

В 63-ата за втори жълт картон бе изгонен Лагербиелке от „детелините“. Пайшао изпусна дузпа за Фейенорд в 65-ата, а в 68-ата. Холм от Селтик бе пратен под душа с директен червен картон.

В 71-ата мин. Геертруида от Фейенорд видя как головия му удар бе отменен от ВАР, но съотборникът му Яханбакш вкара редовен гол в 76-ата за 2:0.

 

Група Н

Манчестър Сити – Цървена звезда 3:1

В група Н носителят на трофея Манчестър Сити трябваше да се изпоти здраво, за да обърне „звездашите“ на своя стадион. Букари откри изненадващо за гостите в 45-ата мин., но само 2 мин. след началото на второто полувреме световният шампион Хулиан Алварес изравни след пас на Халанд, и отново той обърна до 2:1 в 60-ата. Испанецът Родри закова 3:1 и реши всичко в 73-ата минута.

В ранния мач от групата РБ Лайпциг удари с 3:1 като гост в Берн местния Йънг Бойс.

Група F

Пари Сен-Жермен - Борусия Дортмунд 2:0

В група F, в която Милан и Нюкасъл направиха 0:0 в ранния мач, ПСЖ се наложи у дома с 2:0 над Борусия Дортмунд с голове на Мбапе от дузпа в 49-ата и на Хакими в 58-ата след изящен финт и удар с външен фалц с десния крак.