0

П оследната Висша лига, спечелена от Арсенал, носеше печата на "Непобедимите". През 2003-04 г. Хенри, Бергкамп, Пирес, Виейра, Люнгберг, Кембъл... станаха шампиони без нито един загубен мач. През този славен сезон се роди Чарли Майкъл Патиньо – в Уотфорд през 2003 г., припомня „Марка“.

Една английска футболна перла с галисийска кръв, която на 18 вече знае какво е да играеш и да вкарваш с "артилеристите".

„Беше прекрасен момент. Една мечта. Той е очарователно момче, което идва от нашата школа“, не скриваше радостта си мениджърът на „артилеристите“ Микел Артета. „Той тренира с нас почти всяка седмица и за него отбелязването на гол в дебюта му пред нашите фенове беше специално“, отбеляза баскът, който му даде шанс за изява в 80-ата минута, за да оформи петицата срещу Съндърланд в четвъртфиналите на Carabao Cup още с първия си удар!

Той е най-младият играч на Арсенал, отбелязал гол при дебюта си от 58 години насам! (след Джон Самълс, 1963 г.). Феновете нямаха търпение да видят новата перла на отбора.

„Знам, че тълпата публиката скандира името му, преди той да влезе, и това е много положително. Те знаят какъв може да стане и сега ние трябва да го „готвим“ бавно. Трябва да го предпазваме от прекалено много публичност. Много е млад, конкуренцията е много голяма и трябва да върви стъпка по стъпка. Беше добро начало. Той имаше възможност и се възползва добре от нея", каза Артета, който не спира да повтаря думата "търпение" за огромния талант с испански корени.

„Моята майка е от Лема в Камбре, а баща ми е роден на площад „Испания“ в Ла Коруня“, каза баща му Хулио в La Opinion de Coruña, за да обясни връзките на Чарли Патиньо с Испания: „От много малък аз винаги ходех в града всяко лято. Прекарвах там месец и половина, след това със семейството ми, жена ми и двете ми деца отивахме всяка година за няколко седмици. Чарли познава добре Ла Коруня и Депор. Винаги ходехме на „Риасор“, гледахме много от турнирите „Тереса Ерера“.

Според медиите от Ла Коруня Патиньо е бил редовен член във фенклуба на Ел Депор „Peña Deportivista de Londres“, където е ходил да гледа мачове с баща си, както и срещите на Deportivo Galicia, полупрофесионален клуб в Лондон, създаден от галисийски имигранти.

„Баща ми е фен на Депортиво, защото е израснал в Испания. Може би някой ден ще играя там“, заяви Патиньо, в чийто албум има снимки със синьо-белия екип на Ел Депор.

Връзките с Галисия остават здрави, което може да му позволи да играе и за Испания. Засега той е национал във всички по-ниски категории на английския отбор. Светкавична траектория, която започна в Сейнт Олбанс Сити и продължи в Лутън Таун, преди да бъде „хванат“ от Арсенал на 11-годишна възраст през 2015 г.

„От всичките години, през които гледах футболисти, той е най-доброто момче, което съм виждал в живота си. Ходих да го видя и не можех да повярвам. Беше на 11 години и мисля, че той играеше при 13-годишните. Беше – леле!

Първото му докосване беше невероятно, визията му, усещането му за пространствата. Той беше много над възрастта си. Беше на друга планета. Обадих се на шефа на школата в Арсенал по това време Шон О'Конър. Той ме попита какво мисля, а аз казах: „Е, няма да се връщам отново. Не ми трябва да виждам повече, трябва да подпишеш това момче веднага", разказва съгледвачът на „артилеристите“ Брайън Стейпълтън в „Гол“. И Арсенал изпревари Манчестър Сити, Тотнъм и Челси за подписа му.

„О’Конър откри Джак Уилшър и ми каза, че Чарли е най-добрият играч, който някога е минавал през портите на „Хейл Енд“. Той има голям потенциал и може да следва същия път в Арсенал като Фодън в Сити. Той превъзходно знае къде се намира на терена и къде са другите играчи. Визията му е толкова добра, че може да разцепи защитата с един свой пас. А когато е на терена, той е звяр, победител", не може да се нахвали от Чарли Стейпълтън.

Арсенал потрива ръцете си с Патиньо, който подписа първия си професионален договор през октомври 2020 г. И който има примера на пробилите в първия отбор Сака, Смит Роу...

Без да забравя своя произход. "Винаги съм оценявал испанския стил на игра. Като дете обичах Касорла. Артета и Сеск също ми бяха любимци, но имаше нещо в Санти (Касорла), което беше различно за мен заради качествата му", обясни пред сайта на Арсенал, когото Барселона се опита да привлече.