0

П редложението световното първенство през 2030 г. Да се състои на 3 континента – Европа, Африка и Южна Америка, в 6 държави (Португалия, Испания, Мароко, Парагвай, Уругвай, Аржентина) и през 5 часови пояса, има скрит подбудител, съобщава „Шпигел“. 
Ексцентричното предложение, което първи съобщи пред медиите шефът на южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес, е инспирирано от разчистването на пътя на Саудитска Арабия към мечтания мондиал през 2034 г.

ЛУДО РЕШЕНИЕ?  ПРОСТО БИЗНЕС

Планът е на властния престолонаследник на кралството Мохамед бин Салман, който стои и зад мощната футболна офанзива на страната, чиято цел е спечелването на международен престиж.

Това, което на пръв поглед звучи като лудо решение, всъщност не е. Уругвай, Аржентина и Парагвай ще получат само по един мач – чисто символично, включително началния на легендарния стадион в Монтедидео „Естадио Сентенарио“, наречен така, защото беше открит на 100-ия ден на независимостта на Уругвай - през 1930 г., по време на първото Световно първенство. 

Така 100 години по-късно, през 2030 г., ФИФА ще отпразнува годишнината от Световната купа на „Сентенарио“. Перфектно. 

Това, че шест национални отбора, играли в тези първи 3 мача в Южна Америка, и керван от организатори и журналисти прелитат Атлантическия океан на североизток, съвсем не е голям логистичен проблем, независимо от емисиите на CO₂. 

Същинското Световно първенство със 101 други мача  ще се проведе в Испания, Португалия и Мароко, на два континента, в три страни, които „имат уникална споделена социална и културна традиция“, както обясни Инфантино. Той не греши в  това.

Толкова за Световното първенство през 2030 г., което вече ще направи предостатъчно заглавия, защото, разбира се, ще създаде много проблеми, както всички мега събития. 

Това не беше спортно-политически шедьовър на Инфантино, а по-скоро обикновен ежедневен бизнес.

Южна Америка има своето Световно първенство – по някакъв символичен начин. Инфантино някак си  изпълнява обещанието си за изборите през 2016 г. да пренесе Световното първенство през 2030 г. в Южна Америка. 

Африка също има своето Световно първенство по някакъв начин. Европа – Испания и Португалия, до голяма степен също има своя Световна купа.

В РИЯД ПОТРИВАТ ДОВОЛНО РЪЦЕ

И това ни отвежда до истинското послание зад това в крайна сметка историческо решение на ФИФА: Саудитска Арабия си осигурява Световното първенство за мъже през 2034 г., като пътят към това окончателно бе разчистен с решението за това през 2030 г.

През лятото на 2000 г. ФИФА въведе континентална ротация на извънреден конгрес в Цюрих, няколко седмици след скандалното поражение на кандидата за Световно първенство Южна Африка срещу Германия (Мондиал 2006). По това време тогавашният президент на ФИФА Блатер рутинно прокара ротацията, за да успокои своя африкански електорат и да предотврати правни действия от гневни южноафриканци срещу съмнителните избори в Германия. Която спечели благодарение на своята тежест – дипломатическа, футболна и икономическа, и чара на личности като Франц Бекенбауер.

Като компенсация през 2010 г. световното първенство се проведе в Африка за първи път – през зимата в южното полукълбо, когато е лято в Европа.

Също толкова рутинно, Джани Инфантино сега използва системата на ротация, за да разчисти пътя за своя съюзник - престолонаследника принц Мохамед бин Салман и Кралство Саудитска Арабия. 

Северна Америка така или иначе не беше считана за потенциален домакин на Световната купа за 2034 г., тъй като първата Световна купа с 48 отбора ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада през 2026 г. 

А по същия начин Южна Америка, Африка и Европа също са обслужени през 2030 г., и така три други континентални асоциации са елиминирани като възможни домакини на Световното първенство. 

Кой остава? Азия и, само теоретично, Океания.

Престолонаследникът бин Салман, който се очаква да бъде крал през 2034 г., вече може да планира Световното първенство. 

Австралия, която по отношение на спортната политика принадлежи към азиатската конфедерация AFC, подобно на Саудитска Арабия, все пак ще иска парче от голямата торта. 

Със сигурност ще има преговори през следващите няколко години и не е невъзможно Австралия дори да получи някои групови игри. 

Можете да летите нон-стоп до Австралия от Рияд. Подобни логистични проблеми само дразнят феновете, но не и тези, които решават подобни мегасъбития.

ВСИЧКО ЗА 2034 Г. ЩЕ СЕ РАЗВИЕ БЪРЗО И ГЛАДКО

Саудитска Арабия копира примера на своя недолюбван по-малък брат Катар и е на път да доминира в световния спорт и да го разтърси по много начини с гигантските си инвестиции и нарушаването на правилата.

Оттук нататък най-вероятно всичко ще се случи бързо. Световното първенство през 2034 г. вероятно ще бъде присъдено на Саудитска Арабия само след една година. 

Следващият конгрес на ФИФА първоначално ще се проведе в Банкок през май 2024 г. 

Ще има специален конгрес през четвъртото тримесечие на 2024 г. с действителния избор на домакините на Световното първенство през 2030 г. (Испания, Португалия, Мароко), което вече е решено от Съвета, изборът на трите страни домакини на игрите за 100-ата годишнина на Световната купа и с избора на Саудитска Арабия. 

Най-вероятно няма да има сериозен конкурент; документи за кандидатстване ще бъдат поискани скоро.