0

К ометата Ерлинг Холанд продължава да бележи със скоростта на светлината. Синина на крака му го принуди да пропусне победите срещу Севиля (3-1) в Шампионската лига и Лестър (0-1) във Висшата лига.

Пеп Гуардиола не искаше да рискува и го остави на пейката срещу Фулъм. Изгонването на Жоао Кансело и възможността да види как две точки от "Етихад" отлитат обаче принудиха Пеп да пусне в игра норвежеца.

Холанд излезе на терена в 64-ата минута на мястото на Хулиан Алварес при резултат 1 :1 и промени мача. Норвежецът се разписа в 74 -ата минута, като стреля точно с глава при центриране на Де Брюийне... но VAR го отсъди за засада.

Холанд се появи отново в целия си блясък в 95-ата минута благодарение, отново, на Кевин де Брюойне. Белгиецът спечели дузпа и „убиецът“ от Сити беше отговорен за трансформирането й с гол, с малко късмет, което доведе до едно от най-лудите празненства на Гуардиола.

Бившият играч на Дортмунд вече има 18 гола - същите, които Кристиано отбеляза през целия минал сезон, само че в 12 мача във Висшата лига, които е играл до момента. Освен това той натрупа още пет гола в Шампионската лига.

18-ият гол в лигата дойде с награда. Холанд хвана изпревари своя сънародник Амал Пелегрино... и вече е лидер в класацията за "Златната обувка"! Невероятно, но факт, защото футболистът на Бодьо'Глимт Пелегрино е вкарал головете си в двойно повече срещи.

Ето как върви битката за "Златната обувка" към днешна дата:

Ерлинг Холанд (Манчестър Сити) --> 18 гола / 36 точки
Амал Пелегрино (Бодьо/Глимт) --> 18 гола / 36 точки
Роберт Левандовски (Байерн) --> 13 гола / 26 точки
Бобур Абдихоликов (Енергетик-БГУ Минск) --> 13 гола / 26 точки
Уго Ветлесен (Бодьо/Глимт) --> 16 гола / 24 точки
Килиан Мбапе (ПСЖ) --> 11 гола / 22 точки
Неймар (ПСЖ --> 11 гола / 22 точки
Кристофър Нкунку --> 11 гола / 22 точки
Александър Йеремеф (БК Хекен) --> 11 гола / 22 точки
Хари Кейн (Тотнъм) --> 11 гола / 22 точки
Раймондс Кролис (ФК Валмиера) --> 11 гола / 22 точки