0

17-годишен украински баскетболист беше смъртоносно намушкан след кавга на автобусна спирка в Германия, съобщи полицията в понеделник. Този случай предизвика възмущение в Киев. Володимир Йермаков, който игра на младежко ниво за украинския национален отбор и немския ART Giants Duesseldorf, почина в болница след инцидента в западния град Оберхаузен в събота вечер.

Йермаков и негов украински съотборник са имали „словесен“ спор с другите двама тийнейджъри в автобус в центъра на града, каза местната полиция, добавяйки, че разследванията на основата на кавгата продължават.

Когато двете групи слязоха от автобуса, сблъсъкът ескалира и тийнейджърите влязоха във „физическа конфронтация“, каза полицията.

„Според първоначалния оглед са били извадени ножове“, казаха от полицията. „Младите баскетболисти са били нападнати с ножове на улицата, просто защото са украинци“, каза Киевската федерация по баскетбол.

При последвалата свада са ранени Йермаков и негов 18-годишен сънародник, както и 14-годишно сирийско момче и 13-годишно момиче от ливански произход. Двамата украинци са получили „животозастрашаващи наранявания“, каза полицията. И четирите жертви бяха откарани в болница, където Ермаков „почина малко след това по време на спешна операция“  15-годишен турско-германски гражданин беше арестуван и обвинен в непредумишлено убийство, съобщи полицията. 14-годишно гръцко-немско момче също беше временно задържано за участието си, преди да бъде освободено, след като първоначалните подозрения на полицията не можаха да бъдат доказани.

Украинското министерство на външните работи призова в понеделник разследването на инцидента „да се проведе възможно най-скоро и престъпникът да бъде изправен пред правосъдието“.