0

С агата между Байерн и Роберт Левандовски може да придобие нов обрат. Нападателят иска да напусне, но от клуба не го пускат и настояват да изпълни договора си, който изтича през лятото на 2023. 

Според германския вестник „Билд“ Левандовски може да се възползва от  юридическа хватка, която досега не е използвана от голяма звезда във футбола. Член 17 от правилника на ФИФА гласи, че всеки футболист, който е подписал договор преди да навърши 28 г., може да се откупи от този договор три години след подписването му. Ако вече има навършени 28 г., то срокът става две години. Агентът на Левандовски – Пини Захави, е наясно с това, а ако от Байерн продължат да упорстват, нападателят на практика може да се откупи сам.

Въпросният член е известен като „правилото Уебстър“, тъй като прецедентът е поставен от Анди Уебстър, който напуска Хартс, за да отиде в Уигън през 2006. Според правилото, играчът трябва да плати компенсация на клуба си за оставащата година от договора.

В случая на Левандовски, той трябва да компенсира Байерн, като плати заплатата си от последната година на контракта. Според „Билд“ сумата е 24 млн. евро. От Барселона са готови да платят 32 млн. евро на Байерн за Левандовски, но за момента баварците категорично отказват да се разделят с голмайстора си.

Левандовски и агентът му Пини Захави дадоха няколко интервюта, в които ясно заявиха, че целта е футболистът да си намери нов клуб още това лято. Самият играч каза, че пътят му с Байерн вече е приключил, но изпълнителният директор Оливер Кан му отговори, че подобни изявления няма да доведат до нищо добро.