0

Л ивърпул спечели втория от трите си финала този сезон – за Купата на Футболната асоциация на Англия, като надви с 6:5 след дузпи Челси. Редовното време и продълженията на „Уембли“ завършиха без голове – 0:0.

В първата серия по 5 дузпи, след като Аспиликуета изпусна за Челси, Ливърпул получи възможност да приключи всичко с последния удар на Садио Мане при резултат 4:4, но вратарят на "сините" Едуар Менди отрази.

Преди това точни бяха за Челси Алоснсо, Рийс Джеймс, Баркли и Жоржиньо, а за Ливърпул - Милнър, Тиаго, Фирмино, Александър-Арнолд.

При "внезапната смърт" Зиеш изведе за пръв път Челси напред - 5:4, но Жота изравни 5:5. Решаваща се оказа дузпата на Маунт, чийто удар бе спасен от вратаря на "червените" Алисон. 

Победното попадение реализира гръцкият защитник Костас Цимикас – той изглеждаше малко нервен, докато вратарят Менди танцуваше на голлинията, но ударът му с левачката бе убийствено прецизен в долния десен ъгъл: 6:5.

На 28 май в Париж на „Стад дьо Франс“ отборът на Клоп излиза срещу Реал Мадрид на третия си финал – за Шампионската лига. „Червените“ се борят и за шампионската титла на Висшата лига – 2 кръга преди края са 3 точки зад лидера Манчестър Сити.

Съботният успех на Ливърпул бе втори пореден с дузпи на финал този сезон срещу един и същ съперник – Челси. През зимата на „Уембли“ на финала за Купата на лигата „Карабао“ „червените“ отново триумфираха с дузпи.

За последно Ливърпул бе печелил ФА Къп през 2006 г.

„Червените“, обаче, може да са платили висока цена за победата над Челси – Мохамед Салах бе сменен с контузия, преди края на редовното време Юрген Клоп извади от игра и Ван Дайк, може би, за да не го претоварва повече.

Освен това и вратарят Алисон се нуждаеше от лекарско внимание след сблъсък с Маркос Алонсо от Челси.

За разлика от вратаря, Салах не успя да продължи мача и се наложи да бъде заменен от Диого Жота. Мускулни проблеми в отбора на Клоп имат в края на тежкия сезон Тиаго Алкантара, Конате, Кейта.