0

Н ай-богатият човек в света Илон Мъск твърди, че купува Манчестър Юнайтед в шокиращо съобщение на фона на съдебната си битка около несъстоялото се придобиване на Twitter, съобщи "Сън". Сп. "Форбс" изчислява богатството на родения в ЮАР бизнесмен на 228 милиарда долара.

51-годишният милиардер направи шокиращото съобщение в Twitter късно във вторник вечерта, което имаше огромен отзвук - профилът на Мъск в социалната мрежа се следва от над 103 милиона души.

Манчестър Юнайтед е собственост на американското семейство финансисти Глейзър, което управлява и Тампа Бей Бъканиърс.

Не беше ясно дали главният изпълнителен директор на Tesla е бил сериозен относно предложението си да купи клуба от Висшата лига.

Ман Юнайтед е един от най-големите спортни клубове в света, но изпадна в трудни времена през последните години.

„Червените дяволи“ не са печелили първенството от 2013 г. и техните фенове са протестирали много пъти срещу собствениците.

Клубът все още показва комерсиална мощ се оценява на малко по-малко от $5 милиарда.

Мъск написа в Туитър във вторник вечерта: „Също така купувам, че Манчестър Юнайтед – пак заповядайте“.

За да добави още объркване, туитът на Мъск беше директен отговор на друга негова публикация за политика. Което не попречи публикацията за купуването на Юнайтед да набере близо 420 000 харесвания. Първоначалният туит гласеше: „За да бъде ясно, подкрепям лявата половина на Републиканската партия и дясната половина на Демократическата партия!“

Тъй като всяка публикация на Мъск, който е много активен в Туитър, предизвиква логично силен отзвук, в случая феновете на Манчестър Юнайтед изразиха надежда покупката да се осъществи. Това наложи милиардерът малко по-късно да уточни, че се е шегувал и че няма намерение да купува спортен клуб. Но все пак добави многозначително, че ако някой ден реши да направи такава покупка, това би бил именно Манчестър Юнайтед, неговият любим отбор като дете.

Като умел играч на финансовия терен и борсите, Мъск много добре знае, че всяко негово изказване има отражение не само в мрежите и медиите, но и на финансовите пазари. Ето защо споменаването на Манчестър Юнайтед едва ли е било невинен лапсус на мъжа, който е начело на класацията на "Форбс" на най-големите богатажи в света.

В момента 51-годишният Мъск е изправен пред ожесточена съдебна битка срещу Twitter за драстичното си оттегляне от изкупуване за 44 милиарда долара.

Няколко месеца бяха бурни за Мъск и Twitter, тъй като милиардерът реши да се оттегли от сделката в спор с мрежата за ботове за фалшиви акаунти.

Предприемачът вярва, че има много повече ботове в Twitter, отколкото официални лица твърдят, и ги обвинява, че не са предоставили достатъчно информация, за да уредят покупката му.

Недоволни от връщането назад, шефовете са решили да дадат Мъск на съд.

Адвокатите и на двете страни ще се изправят един срещу друг в съд на щата Делауеър от 17 октомври, очаква се делото да продължи пет дни.