0

М анчестър Сити записа десета поредна победа във Висшата лига. „Гражданите” надвиха с 1:0 като гости Брентфорд и ще завършат годината с комфортна преднина на върха във временното класиране от 8 т. Пред втория Челси и 9 пред Ливърпул, който е с мач по-малко.

Едиственото попадение в срещата, която беше от 20-ия кръг, вкара Фил Фодън в 17-ата минута. Гражданите изиграха мача без нито една смяна.

Тази десета поредна победа бе изкована с гол на Фоден в 16-ата минута след центриране на Де Бройне. Асистентация, която белгиецът повтори в 86-ата минута с пряк свободен удар, изпълнен от Кевин и завършен от Лапорт, но голът беше анулиран заради засада. Този офсайд в крайна сметка попречи на Сити да изравни рекорда от 114 отбелязани гола за една календарна година, притежаван от Тотнъм през 1960 г.



"Гражданите", които нямат загуба от 30 октомври в Премиершип, са на път към четвъртата си титла през последните пет години. Те спечелиха с Пеп Гуардиола на пейката през 2018, 2019, 2021, и имат всичко, за да триумфират и през 2022 г.

Голямо разочарование в сряда вечерта преживяха играчите на преследвача на Сити в класирането Челси в домакинския си мач с Брайтън. Голът на Лукаку изглеждаше като победен за „сините“, но в добавеното време бившият нападател на Ман Юн. и Арсенал Дани Уелбек изравни за крайното 1:1, което облагодетелства най-вече Ман Сити.

В 27-ата мин. Лукаку засече неспасяемо с глава при близката греда корнер, изпълнен от Маунт, негов осми гол с глава за сезона.

 Домакините, обаче, не бяха пощадени от нови контузии – първо Рийс Джеймс получи разтежение и бе заменен от Маркос Алонсо в 24-та мин. На полувремето пък бе изваден от игра централният защитник Кристенсен, който се присъедини към лазарета на „сините“ с Джймс, Тиаго Силва, Вернер и Чилуел.

През второто полувреме Брайтън се събуди, отправиха удари Лалана и Модер, близо до изравняване бяха Бисума и Мопе. Но трябваше да влезе в 80-та мин. завърналият се след 3-месечна контузия Дани Уелбек, за да покаже как се прави – той порази вратата на Едуар Менди в първата минута на добавеното време за радост на феновете на Брайтън и на тези на Ман Сити.