0

ГАДЗЕТА ДЕЛО СПОРТ

Кой казва, че феновете обичат само победителите? Със сигурност тези от Рим споделят алтернативна гледна точка, което впрочем е нещо нормално за този клуб. Кривата на резултатите при Жозе Мауриньо в известен смисъл може да бъде парадигматична. Не е сигурно, че успехът в Лигата на конференциите създаде оназиособено връзка между португалеца и запалянковците на „вълците“, но наличието й е неоспорима. Това обаче не променя факта, че сега отборът трябва да намери душата си отново, а статистиката показва че в цялата история на Рома сред треньорите, водили отбора в поне двадесет мача от Серия А Специалния тъжно плава на тринадесето място по отношение на успеваемостта с едва 1,61 точки спечелени средно на мач. Пред себе си Жозе гледа гърба не само на тотеми от ранга на Лучано Спалети и Фабио Капело, но и на треньори като Луис Карнилия, Хърбърт Бърджес или Лайош Ковач, които по-младите фенове надали си чували.

Разбира се, ние знаем, че във футбола, както и живота нещата си изменчиви и твърдите отговори понякога са невъзможни. Със сигурност обаче шампионатните резултати в последните два сезона не могат за оправдаят високите очаквания към португалеца, макар статистиката му в Европа частично да го реабилитира. Естествено, винаги ще се намерят теоретици на конспиративните теории, които ще обяснят, че Моу и Рома са жертва на съдиите, но това не важи само за него. Навремето Зденек Земан и Фабио Капело също недоволстваха от реферите, но това не им пречеше да записват по-добри резултати от Моуриньо.

И ако колективната еуфория по Жозе засега функционира безотказно в Рим, тя не е толкова ефективна от другата на страна на Атлантика. Собствениците на клуба от „Фридкин груп“ засега не бързат с преговорите за новия договор на треньора. Американците искат резултати, като класиране в четворката и участие в следващото издание на Шампионската лига е програмата минимум.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX