0

Г ерманската футболна централа трябва да потърси Юрген Клоп за работа в родината, заяви бившият халф на Бундестима Дитмар Хаман.

Клоп шокира футболния свят с изявлението си в петък, като каза, че вече няма "енергията" да тренира Ливърпул след триумфите в Шампионската лига и Висшата лига по време на деветгодишното му управление.

Германия има за селекционер Юлиан Нагелсман, но той е с договор само до домакинството на Евро 2024 през юни. 

Въпреки че през юли може да се появи свободно място, Хаман вярва, че централата трябва да уважи желанието на Клоп да отпочине с "нормален живот" за известно време и след това да се обърне към него да поеме 4-кратния световен и трикратен европейски шампион Германия.

„Може би централата може да наеме временен треньор за една година, ако Юлиан Нагелсман напусне след Европейското първенство, дори ако това не би било идеално“, каза пред „Скай“ бившият халф, който има 268 мача във Висшата лига.

„Но ако можете да вземете Юрген Клоп, може да се наложи да го изчакате една година, за да може да поеме националния отбор през 2025 г., година преди Световното първенство“, предложи още Хаман, който след Байерн игра на Острова за английските Нюкасъл, Ливърпул, Болтън и Манчестър Сити, като приключи кариерата си в МК Донс.

„Германската федерация ще трябва да бъде активна в опитите си да наеме Клоп, като се има предвид, че той също ще бъде ухажван от топ отбори по целия свят, въпреки че каза, че никога не би тренирал друг английски отбор.

Клоп беше един от най-добрите треньори през последните 10 или 20 години и не трябва да забравяте, че имаме изключителни индивидуални играчи в Германия“, добави Хаман, натъртвайки, че Германия има играчи, но не и отбор.

Германската футболна централа вече отвори вратата за възможен подход на Клоп, като вицепрезидентът Рони Цимерман каза: „Не мисля, че дори трябва да обсъждаме факта, че Юрген Клоп е брилянтен треньор. Той може да бъде и кандидат за национален селекционер.“

Източник: БТА