0

Т айландският първодивизионен Чонбури може да се похвали, че вече има в състава си най-богатия футболист в света.  Спокойно, не става дума нито за Кристиано Роналдо или Лионел Меси, нито пък за Килиан Мбапе, а за 23-годишния Фаик Болкиа, племенник на султана на Бруней. Личното състояние на халфа се оценява на 17,5 млрд. паунда.

„Много сме развълнувани, че той реши да подпише с нас, сега всички световни медии споделят новината, защото той е най-богатият футболист в света“, се казва в съобщението на тайландския отбор.
Отборът на Чонбури в момента е на трето място в тайландската Лига 1, на 4 т. след лидера Бурирам Юнайтед и подгласника Банкок Юнайтед.

Фаик Болкиа идва в отбора като свободен агент от португалския Маритимо, където записа три мача за резервния отбор. Преди това е бил в академиите на английските Саутхемптън, Челси и Лестър. Негови съотборници разказват, че в съблекалнята Болкиа се е държал доста скромно и по нищо не е показвал, че състоянието му е в пъти повече от това на Роналдо с неговите близо 400 млн. евро и на Меси със „скромните“ му 355 млн.

Роденият в Лос Анджелис (САЩ) Фаик е принц на Бруней, син е на Джефри Болкиа и племенник на султан Хасанал.

"Ритам още от най-ранна възраст, откакто се помня. Винаги съм се забавлявал с топка в крака. Родителите ми постоянно ме подкрепят и ми помагат да преследвам мечтата си да стана футболист. Още от малък ме възпитаваха да бъда силен психологически и физически. Те са моите примери за подражание", признава Фаик.

Баща му обаче харчи със замах. Освен наследник на трона и местен плейбой в миналото, Джефри е собственик на инвестиционна компания и един от най-ексцентричните хора в Бруней. За месец той се хвали, че е похарчил над 35 млн. евро за коли, часовници и химикалки от бяло злато, както и 1 млн. за поддръжка на караоке системата за своите партита.

В автопарка на семейството има 2300 автомобила, между които уникални модели на Ролс Ройс, Ферари и Бентли.

Таткото на Фаик влиза в историята на Бруней с 50-ия си рожден ден. Специален гост на тържеството е Майкъл Джексън, който получава хонорар от около 13 млн. евро.
За неговото представяне пък е построен цял един нов стадион. Някой ден на него със сигурност ще играе младежът, който играе футбол за всичко друго, но не и за пари.