0

Д ербито между Арсенал и Ливърпул е сравнително пренебрегнато, въпреки че двата клуба са едни от най-успешните в английския футбол. Общо помежду си са спечелили 32 титли на страната и 22 пъти ФА Къп. През годините често спорят за челните места в класирането, но някак си помежду им така и не се оформя яростно съперничество. Арсенал си има Тотнъм, Челси и Манчестър Юнайтед. Всъщност „червените дяволи“ са най-големият дразнител за Ливърпул, тъй като Евертън няма успехите на съгражданите си от Мърсисайд. 
Факт е обаче, че Арсенал и Ливърпул имат достатъчно запомнящи се мачове в исторически план. Двата гранда са се изправяли общо три пъти един срещу друг във финали за ФА Къп.

„Артилеристите“ печелят през 1950 и 1971, но мърсисайдци взимат реванш през 2001 г. Паметен остава и сблъсъкът на 21 април 2009 година, когато Андрей Аршавин вкарва 4 гола на слисания „Анфийлд“ за равенството 4:4. Нищо обаче не може да се сравни със сблъсъка между двата тима през май 1989 година. Ливърпул оглавява класирането и е близо до нова титла, когато пристига претендентът Арсенал. Двубоят на практика е директен плейоф за първото място. „Артилеристите“ се нуждаят не само от победа, но и от такава с два гола разлика. Чудото в крайна сметка се случва, след като Алан Смит и Майкъл Томас (дълбоко в добавеното време) носят успеха на Аренал. В края на сезона двата отбора са с еднакъв брой точки – по 76, и  с еднаква голов разлика - +37. Заради повечето си отбелязани голове обаче (73 срещу 65) лондончани са шампиони за сметка на Ливърпул. Тогата това е първа титла за Арсенал от 18 години.

Микел Артета навярно е наясно с този двубой, а може и да не е. Важното е, че революцията на испанския мениджър на „Емирейтс“ най-после дава резултати. Арсенал надхвърля очакванията и дори е на път да се превърне в единствения реален кандидат на  Манчестър Сити  за титлата. Тук идва ролята на Ливърпул. „Артилеристите“ се справиха с Тотнъм, но могат ли ударят и мърсисайдци? В момента Ливърпул не изживява най-добрия си период, но успех като гост на Арсенал ще промени настроението на „Анфийлд“.

Цялата разработка четете днес в "Мач Телеграф"