0

Н ещо става на „Олд Трафорд“, новините от Манчестър Юнайтед следват една след друга, все по-драматични.

След като приключи с португалския сърдитко Кристиано Роналдо и освободи съблекалнята от разлагащото му влияние, ръководството на клуба съобщи за предстояща продажба на Манчестър Юнайтед.

Според Би Би Си американските собственици - семейство Глейзър, твърдят, че обмислят продажбата на клуба, докато "проучват стратегически алтернативи".

Това съобщение веднага вдигна акциите на Манчестър Юнайтед, които поскъпнаха със 17% във вторник след новината за възможна продажба от техните собственици, американското семейство Глейзър. Клубът е листван на Нюйоркската фондова борса (Nasdaq). Акцията се търгуваше над 15,5 долара, след като бе на ниво 13 долара преди да се разбере за намерението на американското семейство.

Американските финансисти от Флорида купиха Юнайтед за 790 милиона паунда ($1,34 милиарда) през 2005 г., като прехвърлиха цялата сума за покупката върху клуба, който дотогава нямаше дори един паунд дългове.

Ако сега се стигне до продажба, печалбата им ще бъде огромна – според „Сън“ цената на „червените дяволи“ е около 9 милиарда паунда, почти два пъти повече от продажната цена на Челси тази година.

Самото придобиване на Юнайтед от семейство Глейзър бе посрещнато на нож от голяма част от публиката на най-популярния английски клуб, като запалянковците дори си създадоха свой клуб – Юнайтед ъв Манчестър, със същите цветове като „червените дяволи“, който в момента е в седмото ниво на футболната стълбица в страната.

Агитката на Манчестър Юнайтед засили напоследък протестите си срещу американците. И те се раздвижиха – в изявление на клуба от вторник се казва, че бордът ще "обмисли всички стратегически алтернативи, включително нова инвестиция в клуба, продажба или други транзакции, включващи компанията".

Добавя се, че процесът „ще включва оценка на няколко инициативи за укрепване на клуба, включително преустройство на стадиона и инфраструктурата, и разширяване на търговските операции на клуба в глобален мащаб“, за да се подобри „дългосрочният успех на клуба за мъжете, жените и отборите от академията, в полза на феновете и другите заинтересовани страни“.

През 2012 г. Глейзър продадоха 10% от своето участие чрез листване на акции и продадоха допълнителни дялове през следващите години.

„Тъй като се стремим да продължим да надграждаме върху историята на успеха на клуба, бордът разреши задълбочена оценка на стратегическите алтернативи“, казаха изпълнителните съпредседатели и директори Аврам Глейзър и Джоел Глейзър.

„Ние ще оценим всички опции, за да гарантираме, че ще обслужваме най-добре нашите фенове и че Манчестър Юнайтед ще увеличи максимално значителните възможности за растеж, налични за клуба днес и в бъдеще.

По време на този процес ще останем напълно фокусирани върху обслужването по най-добрия начин на интересите на нашите фенове, акционери и различни заинтересовани страни.“

Американската инвестиционна фирма Raine Group, която се справи с продажбата на Челси за 4,25 милиарда паунда през май, действа като изключителен финансов съветник на Юнайтед.

Юнайтед, който е пети във Висшата лига, не е печелил титлата от 2013 г. и няма друг трофей, откакто спечели Лига Европа и Купата на EFL през 2017 г.

През последните години имаше множество протести срещу собствеността на Глейзър, включително един през май 2021 г., който доведе до отлагането на домакинския мач срещу „вечния враг“ Ливърпул. Хиляди привърженици излязоха на "Олд Трафорд" в знак на протест преди същия мач този сезон през август.

Юнайтед бяха част от неуспешния проект на Европейската Суперлига, който бързо се срина през април 2021 г. Съпредседателят на Манчестър Юнайтед Джоел Глейзър по-късно се извини за участието в неудачната инициатива.

Кристиано Роналдо, който напусна Манчестър Юнайтед с незабавен ефект във вторник, разкритикува и собствеността на клуба в скандалното си интервю миналата седмица, като каза, че семейство Глейзър "не ги е грижа за клуба".

Съобщението за евентуална продажба на Юнайтед идва на фона на думите на президента на Ливърпул Том Вернер, че Fenway Sports Group "проучва продажбата" на клуба от „Анфийлд“.

Bloomberg през август 2022 г. обяви, че семейство Глейзър е готово да продаде само миноритарен дял в клуба.