0

 

Новото попълнение на Арсенал Фабио Виейра е преминал през доста трудности преди да се озове на „Емирейтс“. Халфът вече вдъхна много положителни емоции във феновете на „топчиите“. Но зад блясъка на Виейра с екипа на Порто си личат много проблеми и лишения.

Португалецът се присъединява към силната академия на Порто, когато е на 8 години. Там треньорите са категорични, че му липсва манталитет и физика. Сравняват го с лъч светлина. Но той угасва, когато съотборниците му се нуждаят най-много от него. През 2020-а, когато премина в първия отбор на Порто треньорът Серджо Консейсао критикува емоционалната му стабилност и футболната твърдост, както и тактическата му слабост. Въпреки това Фабио пристига в Лондон с визитка на един от най-техничните и надарени играчи в света в момента. Именно тези му качества забеляза мениджърът на Арсенал Микел Артета. В търсене на креативен халф „артилеристите“ се пребориха с конкуренцията на Ливърпул, Тотнъм и Реал Мадрид за един от най-добрите на тази позиция в цяла Европа.

Виейра израства в скромно семейство в региона Санта Мария де Фейра, само на 20 километра от Порто. За пръв път талантът на футболиста е забелязан на детски турнир в Алгарве.

Няколко клуба искат да вземат в школата си Виейра, но неговият избор е твърде лесен – Порто, защото е близко до дома му и като малък с баща си има добри спомени на „До Драгао“. Детството на Фабио обаче не е никак леко. Неговите родители имат финансови проблеми и се затрудняват да влагат пари във футболния му талант. Той ходи на тренировки заедно с бащата на най-добрия си приятел Жоао Марио, който по настоящем е десен бек на Порто. Без помощта на родителите на Марио, Виейра изобщо нямаше да стигне до професионалния футбол. Треньорите в академията на Порто забелязват бунтарството и нрава на Виейра, който реагира много остро, когато играта не му се получава.

Халфът прави своя пробив на 18 години срещу един от градските съперници на Арсенал - Челси. Във финала на младежката Шампионска лига през 2019-а година той отбелязва един от головете във вратата на „сините“ за победата с 3:1. През следващия сезон младокът е извикан в първия отбор, а в същото време играе и за младежкия национален отбор на Португалия до 21 години.

Още разработки четете в "Мач Телеграф"