0

Н якога той помогна за издирването на укриващи данъци, перачи на пари и други престъпници от елитната футболна среда.

В резултат на неговите разкрития дори суперзвездата и мултимилионер Кристиано Роналдо, тогава в могъщия Реал Мадрид, беше разследван. След което трябваше да преглътне двегодишна условна присъда и плащането на около 20 милиона евро.
 
Някои от най-влиятелните агенти на играчи в света също ще продължат да бъдат преследвани за данъчни престъпления и пране на пари в резултат на разкритията на Football Leaks.

Но този път осъденият е Руи Пинто, за когото  процесът все пак приключи с условна присъда. С риск от допълнителни разходи, съобщи „Шпигел“ за развоя на делото на създателя на Football Leaks.

Руи Пинто влезе в залата за изслушване леко приведен, но с къси и бързи крачки. Той незабавно зае мястото, на което беше седял толкова често през последните три години: преден ред, директен зрителен контакт със съдията Маргарида Алвеш.

Председателката откри последното заседание на мащабния процес срещу основателя на платформата за разкрития Football Leaks със закъснение от около 15 минути. 

Тя вече трябваше да отложи присъдата два пъти през последните няколко месеца, но няколко минути вече нямаха значение.

Алвеш подреди документите си. Тишината се върна в залата, пълна до последното място. 
Прокуратурата обвини Пинто в 90 престъпления. Те включват обвинения в опит за изнудване, незаконен достъп до поверителни данни и нарушаване на поверителността на кореспонденцията. 

Ищци по делото бяха Спортинг Лисабон, Португалската футболна асоциация, голяма адвокатска кантора и съмнителен спортен търговец.

Пинто, бившият студент по история, който се премести в Будапеща през 2015 г., се надяваше на условна присъда. И я получи: от повдигнатите от обвинението 90 престъпления накрая останаха девет, а за тях съдът постанови присъда от четири години условно.

Освен това, каза съдията, Пинто не е имал предишни присъди, показал е разкаяние, сътрудничил е и също е дал принос за обществото с действията си - рискът да попадне в затвора, ако извърши друго престъпление, е достатъчна възпираща мярка за него.

Именно Пинто предаде 3,4 терабайта данни на SPIEGEL и изследователската мрежа European Investigative Collaborations (EIC) през 2016 г., общо повече от 70 милиона документа. 

Получените разкрития доведоха до криминални разследвания и съдебни процеси в няколко страни. 

Данните на Пинто разкриха система за укриване на данъци, чрез която топ футболисти преместиха части от рекламните си права на стойност милиони в данъчни убежища.